Într-o singură zi, Organizaţia Europeană de Poliţie a anihilat două reţele de crimă organizată comandate de cetăţeni români.

În Scoţia conduceau bordeluri clandestine şi forţau tinere din România să se vândă pe bani. Opt tinere au fost salvate de poliţişti. La mii de kilometri distanţă, în Italia, alte persoane cu cetăţenie română au fost vizaţi de descinderi.

„Reţeaua de criminalitate internaţională era compusă în mare parte din cetăţeni români specializaţi în fraude bancare la scară mare, falsuri de documente şi spălare de bani. Activitatea infractorilor a adus pierderi de cel puţin 1,2 milioane de euro”, informează Europol.

Pentru poliţiştii români nu este o surpriză că infractorii români sunt în toată Europa.

„Speculează problemele sociale şi se duc cu moduri de operare care au tradiţie. Faptul că infractorii români sunt vicleni, asta este categoric o realitate”, spune Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

Un exemplu de infractori care au vrut să îşi exporte tehnica de furt sunt membrii clanului Duduienilor. Ei au brevetat furturile din camioane aflate în mers. Procurorii au descoperit că Duduienii aveau de gând să dea lovituri în Suedia cu această metodă.

Digi 24