Procurorii DNA au instituit vineri sechestru asigurător, până la concurenţa sumei de 857 de milioane de lei, asupra unor acţiuni şi părţi sociale deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu la diferite societăţi comerciale.

 „La data de 25 martie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au instituit măsura sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 857.301.363,37 lei, asupra a 435.759.255 de acţiuni şi 20.406 părţi sociale, pe care inculpatul Adamescu Dan Grigore, om de afaceri, le deţine la diferite societăţi comerciale”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Măsura a fost dispusă de procurori în vederea confiscării speciale şi a recuperării pagubei produse prin săvârşirea de către Adamescu a infracţiunilor de abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Omul de afaceri Dan Adamescu s-a prezentat vineri la DNA, unde i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa privind dispunerea măsurilor asigurătorii.

Pe 17 martie, procurorii anticorupţie au încuviinţat cererea lui Dan Adamescu de constituire a cauţiunii în limita sumei de 40 de milioane de lei prin depunerea de garanţii reale imobiliare şi mobiliare.

Garanţiile constau într-un imobil compus din teren de 14.065 de metri pătraţi şi două corpuri de clădire de 5.197 şi, respectiv, 4.931 de metri pătraţi situate în municipiul Bucureşti, precum şi asupra mai multor bunuri mobile constând în echipamente tehnologice tipografice, în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

Procurorii anticorupţie au dispus, pe 7 martie, luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune pentru 60 de zile faţă de omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra, cauţiunea fiind stabilită la 40 de milioane de lei.

Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni).

Potrivit procurorilor anticorupţie, faptele pentru care Adamescu este urmărit penal au fost comise în perioada 2011 — 2013.

„Inculpatul (…) a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/ metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”, susţine DNA.

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat şi în contextul unei presupuse complicităţi a unor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care s-a transformat din aprilie 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară.