Anunţul preşedintelui Vladimir Putin care a ordonat retragerea parţială a trupelor ruseşti din Siria a surprins analiştii politici. Ei au explicat că decizia Kremlinului a fost luată şi din raţiuni economice, dar şi pentru că Rusia şi-a atins majoritatea obiectivelor pe care şi le-a propus când s-a angajat în acest război. De altfel, chiar Vladimir Putin declara că „acţiunile Rusiei şi-au atins obiectivul”.
Mai mulţi analişti politici au schiţat pentru New York Times obiectivele pe care le-a avut preşedintele Vladimir Putin în minte când s-a implicat în războiul din Siria şi au explicat în ce măsură au fost şi atinse. Mulţi analişti consideră că principalul scop al lui Vladimir Putin, acela de a forţa dialogul cu Statele Unite şi de a induce ideea că Washington-ul şi Moscova sunt principalele forţe politice globale, a fost atins.
Rusia a început bombardamentele în Siria pe 30 septembrie 2015. În primul rând, preşedintele de la Kremlin a urmărit să împiedice schimbarea regimului actual din Siria, o schimbare dorită de Occident şi de SUA. Vladimir Putin a militat în mod activ împotriva oricărei intervenţii din partea guvernelor exterioare pentru a schimba regimul politic din Siria.
De asemenea, preşedintele rus a vrut să demonstreze că Moscova este un aliat mai de încredere decât Washington-ul, având în vedere că administraţia Obama a renunţat la partenerii pe termen lung precum fostul preşedinte al Egiptului Hosni Mubarak, care a demisionat în urma protestelor din 2011.
În al treilea rând, Putin a dorit să restaureze rolul pe care Rusia l-a avut în perioada sovietică în Orientul Mijlociu şi să îşi asigure locul printre liderii lumii.
În continuare, Vladimir Putin a urmărit să scape de izolarea pe care Washingtonul a încercat să o impună Moscovei, după criza din Ucraina. Analiştii spun că a reuşit, deoarece a forţat un dialog cu Statele Unite şi, într-o mai mică măsură cu Europa.
Mai mult, liderul rus a dorit să distragă atenţia de la războiul din Ucraina, dar şi să obţină ridicarea sancţiunilor economice. Rusia se confruntă cu probleme economice grave. Retragerea din Siria ar putea ajuta să mai redreseze economia, dar analiştii apreciază că nu este suficient. Sancţiunile economice impuse Kremlinului nu au fost încă ridicate.
Cel de-al şaselea obiectiv pe care şi l-a propus liderul de la Kremlin a fost să arate eficienţa armamentului său şi să îşi consolideze poziţia pe piaţa armamentelor. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după Statele Unite.
Războiul din Siria a început în urmă cu cinci ani în urma unei revolte împotriva regimului Bashar al-Assad. În cifre, asta înseamnă peste 270.000 de morţi, o jumătate de populaţie refugiată şi o ţară în ruine, iar bilanţul nu pare să fie încă unul final.
Digi 24