Preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a decretat starea de dezastru natural în mai multe regiuni ale ţării unde un sfert din populaţie se confruntă cu penuria de alimente din cauza secetei, a indicat vineri guvernul, citat de AFP.

"Preşedintele a decretat starea de dezastru natural în zonele rurale din Zimbabwe", a indicat într-un comunicat ministrul administraţiei locale şi lucrărilor publice, Saviour Kasukuwere.

Per total, "2,44 milioane de persoane sunt într-o situaţie de insecuritate alimentară, ceea ce reprezintă 26% din populaţia din Zimbabwe, în creştere de la 1,5 milioane de persoane afectate la începutul secetei", a precizat acesta, adăugând că toate zonele rurale sunt afectate.

Rezervoarele de apă sunt pe jumătate goale în această ţară, unde 16.000 de vaci au murit deja din cauza secetei, iar 75% din culturi au fost distruse, a completat oficialul amintit.

În zonele rurale, sătenii lipsiţi de alimentele de bază sunt forţaţi să mănânce fructe sălbatice sau să îşi reducă cantitatea de hrană.

Potrivit AFP, preşedintele Mugabe consideră că sancţiunile impuse de statele occidentale, ca urmare a încălcării drepturilor omului în Zimbabwe, au contribuit, de asemenea, la scăderea producţiei agricole din această ţară.

AGERPRES