Gruparea Statul Islamic (SI) a postat online o înregistrare a unei execuţii prin împuşcare în care un călău care poartă o cagulă proferează, în franceză, ameninţări la adresa "necredincioşilor" şi menţionează atacurile de la Paris, relatează AFP în pagina electronică.

În această înregistrare video de aproape opt minute, difuzată de aripa media a Provinciei din Ninive (nordul Irakului) a grupării, cinci bărbaţi - inclusiv cel care se exprimă în franceză - execută cu câte un glonţ în cap cinci bărbaţi îmbrăcaţi în combinezon portocaliu pe care-i acuză că sunt "spioni".

În înregistrare, cei cinci ostatici vorbesc în arabă despre motivele capturării lor.

Jihadistul care vorbeşte în franceză, căruia-i ies şuviţe blonde de sub cagula închisă la culoare, din care i se văd doar ochii, este singurul călău care vorbeşte. El poartă o ţinută de camuflaj, iar ceilalţi sunt îmbrăcaţi în negru.

El evocă inamici ai SI "în plin dezastru" şi-i avertizează să se aştepte la ceva ce-i va face să uite atacurile de la "11 septembrie şi atacurile de la Paris". Acestea din urmă, revendicate de SI, s-au soldat în noiembrie cu 130 de morţi.

Jihadistul francofon evocă de asemenea Spania şi Portugalia. El dă asigurări că SI vizează o întoarcere la Al-Andalus, numele unor teritorii din Peninsula Iberică care s-au aflat sub dominaţie musulmană din secolul al VIII-lea şi până în secolul al XV-lea. El citează numele oraşelor Toledo şi Cordoba.

Înainte ca cei cinci călăi să procedeze la execuţii, filmate într-un sit în ruină nelocalizat, jihadistul francofon vorbeşte despre raidurile aeriene împotriva grupării jihadiste în Siria şi în Irak, care se lovesc de "scutul califatului".

Statul Islamic a proclamat în iunie 2014 un "califat" în bucăţi vaste ale teritoriilor Siriei şi Irakului asupra cărora deţine controlul, în care aplică propriile legi şi în care şi-a multiplicat abuzurile.

Mediafax