Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturi deja dificile în vederea stopării activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Consiliul de Securitate al ONU preconizează să se reunească de urgenţă, miercuri, pentru a discuta despre ultimul test nuclear anunţat de către Coreea de Nord, au declarat trei diplomaţi din cadrul organismului pentru Reuters.

Totuşi, Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, potrivit cărora nord-coreenii au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, şi că va monitoriza în continuare situaţia, relatează Reuters în pagina electronică.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat miercuri că ţara sa va răspunde ferm provocării Coreei de Nord la adresa neproliferării nucleare, catalogând ultimul test nord-coreean nuclear o ameninţare la adresa Japoniei, relatează Reuters în pagina electronică
 Oficiali sud-coreeni au anunţat că au detectat, anterior, un "cutremur artificial" în apropierea principalei instalaţii nucleare nurd-coreene.

Potrivit Reuters - care precizează că este vorba despre testarea unui dispozitiv nuclear miniaturizat cu hidrogen - seismul a avut magnitudinea de 5,1.

Acest test nuclear este al patrulea pe care îl efectuează Coreea de Nord, o ţară izolată, căreia Statele Unite şi ONU i-au impus sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare.

Coreea de Nord depune de mult timp eforturi să se doteze cu un arsenal de ogive nucleare care să poată fi montate într-o rachetă capabilă să atingă America continentală. Potrivit unor experţi, Phenianul ar deţine deja câteva bombe nucleare rudimentare. Dar se crede că nu ar fi reuşit să le miniaturizeze.

Mediafax