Patru cetăţeni români au fost arestaţi de FBI şi puşi sub acuzare pentru că au încercat să mituiască agenţi sub acoperire. Dacă va fi găsit vinovat, Dumitru Martin riscă până la 15 ani de închisoare.

Dumitru Martin şi alţi trei cetăţeni români au fost puşi sub acuzare pentru conspiraţie în vederea dării de mită şi dare de mită unui oficial al statului.

Dumitru Martin a fost arestat la începutul lunii pe aeroportul din San Francesco. Întreaga operaţiune a fost declanşată de agenţii americani în urma unui pont primit de ataşatul legal al FBI-ului la Bucureşti.

Firma pe care Dumitru Martin a înfiinţat-o în anul 1998, Polaris M Holding, i-ar fi plătit americanului acum trei luni 100.000 de dolari din mita de 1 milion de dolari promisă. În schimbul banilor ar fi obţinut un contract de 12 milioane de dolari în baza căruia livrează containere de transport şi depozitare la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Jurnaliştii americani se declară şocaţi de suma oferită mită de către afaceristul constănţean.

„Cred că este un caz foarte important. Dacă vorbim despre sumă, este cea mai mare (n. red. mită) de care am auzit. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru acuzaţiile care i s-au adus este de 15 ani de închisoare. Din experienţa mea, estimez că va primi o sentinţă între 8 şi 10 ani”, a spus Denny Walsh, reporter Sacramento Beepentru Digi24.

Din rechizitoriul întocmit la arestarea lui Dumitru Martin, obţinut de jurnaliştii de la Constanţa News, aflăm că firma Polaris avea nu unul, ci două contracte cu baza militară de la Kogălniceanu.

Primul, în valoare de 22 de milioane de dolari, a fost anulat din cauză că la acea vreme procurorii DNA verificau un alt contract cu Primăria Constanţa.

De altfel, ancheta s-a încheiat cu trimiterea în judecată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre şi a nepotului omului de afaceri, deputatul Eduard Martin, a cărui soţie este şi ea în America în calitate de consul la New York. Fostul edil al Constanţei este acuzat că a primit şapte milioane de euro mită pentru ca instituţia pe care o conducea să încheie un contract cu Polaris.

În urmă cu câţiva ani, Dumitru Martin poza într-un prosper om de afaceri. În 2010, el ocupa locul 127 în top 300 al celor mai bogaţi români, cu o avere de 40 de milioane de euro. Soţia lui era Corina Martin, nimeni alta decât şefa Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Digi 24