Parisul este gazda celei de-a 21-a conferinţe ONU destinate încălzirii climatice, cea mai mare organizată vreodată. Negocierile-maraton vor dura 15 zile, însă cei 150 de preşedinţi şi premieri se vor afla în capitala Franţei doar azi, pentru a da startul discuţiilor, apoi vor preda ştafeta negociatorilor.
Scopul uriaşei reuniuni este să obţină un acord pentru a menţine încălzirea climatică sub două grade Celsius şi pentru a găsi 100 de miliarde de euro pe an ca să ajute ţările cele mai sărace să respecte termenii acordului. Conferinţa destinată încălzirii climatice are loc la două săptămâni de la atentatele teroriste din Paris, care au lăsat în urmă 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. Măsuri stricte de securitate au fost luate pentru a preveni eventuale incidente. Astfel, 120.000 de militari si poliţişti au fost mobilizaţi în zona Parisului, iar centrul capitalei franceze e blocat.
Faţă de era preindustrială, temperatura planetei a crescut, în medie cu 0,85 grade Celsius. Cercetătorii spun că, dacă această creştere va ajunge la 2 grade, clima va suferi schimbări catastrofale. Aşa că cele 195 de ţări membre ONU vor încerca să ajungă la un acord pentru a stabiliza nivelul de emisii de gaze de seră în atmosferă înainte să ajungă la acest nivel.
Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franţei: Trebuie să decidem cum vom trăi împreună pe această planetă, permiţând tuturor accesul la o dezvoltare sustenabilă.
Este un obiectiv ambiţios, având în vedere că nicio conferinţă de până acum, nici măcar acordul de la Kyoto din 1997, nu a reuşit să pună capăt creşterii emisiilor de dioxid de carbon. Pentru moment, 179 de ţări au anunţat reduceri însumând 94% din emisiile întregii planete. Rămâne ca aceste angajamente să şi devină realitate, mai ales că ţări precum Brazilia sau India nu sunt dispuse să-şi sacrifice dezvoltarea economică pentru a-şi reduce emisiile.
Martin Kaiser, director de politici internaţionale Greenpeace: Personal, cred că va fi extrem de greu să obţinem un rezultat bun la Paris, aş spune că sunt şanse de 50% să reuşim.
În jur de 40.000 de persoane vor participa zilnic la conferinţă.
Digi 24