Investigaţiile continuă duminică în Egipt pentru stabilirea cauzelor prăbuşirii unui avion de linie rus în deşertul Sinai, dramă marcată printr-o zi de doliu naţional în Rusia, relatează AFP.
În Rusia a fost deschisă de asemenea o anchetă, iar sediile companiei aeriene care opera aeronava şi ale firmei de turism la ale cărei servicii apelaseră pasagerii au fost percheziţionate, în timp ce investigatori din Franţa şi Germania sunt aşteptaţi duminică în Egipt, o procedură obişnuită pentru toate incidentele în care este implicat un avion Airbus, cele două ţări fiind principalii membri ai consorţiului european care construieşte acest tip de aeronavă.
Cele 224 de persoane de la bordul avionului — turişti şi membri ai echipajului, în mare majoritate de naţionalitate rusă — au murit sâmbătă în urma prăbuşirii aeronavei Airbus în care se aflau în Sinai, bastion al ramurii egiptene a grupării Statul Islamic (SI).
Gruparea jihadistă a transmis că a doborât avionul ca represalii pentru intervenţia rusă din Siria, însă ministrul rus al transporturilor, Maxim Sokolov, a respins această revendicare, spunând că autorităţile egiptene "nu dispun de nicio informaţie care ar confirma astfel de insinuări".
Experţii în aeronautică sunt de asemenea sceptici în legătură cu revendicarea SI, lucrând cu ipoteze precum apariţia unei defecţiuni tehnice sau existenţa unei bombe la bord.
Sokolov şi ministrul pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Puşkov, au ajuns sâmbătă seară la Cairo împreună cu o echipă de experţi pentru a participa la ancheta care va fi condusă de autorităţile egiptene.
În Rusia, drapelurile au fost coborâte în bernă duminică la clădirile oficiale, iar posturilor de televiziune li s-a cerut să anuleze programele de divertisment, conform unui decret al preşedintelui Vladimir Putin, difuzat sâmbătă de Kremlin.
Contactul cu avionul Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalimavia, mai cunoscută sub numele de Metrojet, a fost pierdut la 23 de minute după decolarea sa, în zorii zilei de sâmbătă, de pe aeroportul celebrei staţiuni balneare Sharm el-Sheikh, la Marea Roşie, şi când se afla la o altitudine de peste 9.100 de metri.
Potrivit unor responsabili ai aviaţiei civile egiptene, căpitanul se plângea în acel moment de o eroare tehnică la sistemul său de comunicare. Însă ministrul egipten pentru aviaţie civilă, Hossam Kamal, a dat asigurări că, până la pierderea contactului, "comunicarea între pilot şi turnul de control era normală" şi că pilotul nu a cerut schimbarea traseului.
Avionul avea ca destinaţie Sankt-Petersburg, al doilea oraş din Rusia.
Compania Metrojet a precizat într-un comunicat că avionul fusese supus unui control tehnic complet în 2014 şi că pilotul avea 12.000 de ore de zbor la activ.
Dintre cei 217 pasageri, 214 erau ruşi şi trei ucraineni, a precizat guvernul egiptean. Echipajul avea şapte membri. Potrivit Moscovei, pasagerii aveau vârste cuprinse între 10 luni şi 77 de ani.
AGERPRES