Unii dintre cei 114 migranţi sosiţi recent la o bază britanică din sudul insulei mediteraneene Cipru au depus o cere de azil, a informat  armata britanică, potrivit AFP.  În virtutea unui acord încheiat în 2003 între Nicosia şi Londra, migranţii care ajung la o bază britanică trebuie predaţi autorităţilor cipriote pentru ca acestea să se ocupe de cererile lor de azil.

Înghesuiţi în două vase de pescuit, aceşti migranţi sirieni, palestinieni şi libanezi au ajuns miercuri la baza Akrotiri, în apropiere de portul Limassol (sud), de unde avioane britanice decolează pentru misiuni de luptă contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak.

"Un mic număr de migranţi a depus deja o cerere de azil", a informat armata britanică într-un comunicat.

Baza "Akrotiri nu este o cale prin care persoane pot ajunge în Marea Britanie", a insistat armata în acest comunicat. Toţi migranţii ar putea fi transportaţi la Dekhelia, o altă bază militară britanică din Cipru.

Cei 114 migranţi — 28 de copii, 19 femei şi 67 de bărbaţi — sunt, pentru moment, adăpostiţi într-un depozit de la baza Akrotiri. În 1998, 75 de migranţi, majoritatea kurzi din Irak şi Siria, au ajuns cu un vas la baza Akrotiri.

Ei au fost transferaţi la baza britanică Dhekelia şi, 17 ani mai târziu, unii dintre ei se află în continuare acolo, după ce autorităţile britanice le-au respins în repetate rânduri cererile de azil.