Judecătorul Dan Anton din Iaşi, acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, a fost reţinut de procurorii DNA.

Dan Anton va fi dus, joi, la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

El a fost adus, miercuri, la Bucureşti cu o dubă a Jandarmeriei, pentru a fi audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Judecătorul Dan Anton din Iaşi este acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, dar şi că a instalat un dispozitiv video în apartamentul fostului soţ al concubinei sale, pentru a-l şantaja.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, vizat de percheziţiile făcute miercuri de DNA în Iaşi şi Suceava, este acuzat, între altele, de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat, Ion Picicurov, condamnat la închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări. De asemenea, Dan Anton este acuzat că ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea şi dezvoltarea de activităţi financiar-bancare în ţara respectivă.

Conform documentelor citate, în ianuarie 2014, Parchetului Judecătoriei Huşi l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi domiciliul în Republica Moldova, pentru contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 acesta ar fi introdus în România două transporturi cu ţigări de contrabandă, de provenienţă moldovenească.

În aceste condiţii, în mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, şi el cu dublă cetăţenie română şi moldovenească şi cu domiciliul în Republica Moldova, rudă prin alianţă cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul său de afaceri, Teodor Haucă, fost senator, în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi de la Curtea de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului care îl viza pe Picicurov, aflat pe rolul instanţei ieşene.

Pe de altă parte, se mai arată în documentele anchetatorilor, că, începând cu toamna anului 2014, între Dan Anton şi concubina acestuia, Marina Moglan, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni şi Renato Del Gatto, ambii rezidenţi în municipiul Botoşani, au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii telefonice, ”care au avut ca obiect facilitarea intrării şi dezvoltării de activităţi financiar-bancare de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova”.

”Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când cetăţeanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director de bancă pentru concubina acestuia, Marina Moglan, în Chişinău, Republica Moldova, în schimbul sprijinului pe care Anton urma să-l acorde prin intervenţia pe lângă autorităţile de resort din Republica Moldova”, mai precizează sursele citate.

În cursul discuţiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar şi a ocupării postului de director de bancă de către concubina sa, angajându-se că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat în Parlamentul moldovean, la momentul săvârşirii faptelor, cât şi pe lângă membrii ai Guvernului Republicii Moldova.

Conform documentelor anchetatorilor, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de violarea vieţii private, după ce, în iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat în apartamentul din Iaşi deţinut în comun de Marina Moglan şi Constantin Guţu, fostul soţ al acesteia, fără consimţământul celui din urmă, unde, ajutat de Florin Isac, ”a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, cu scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a persoanei vătămate Constantin Guţu şi pe care urmărea să le folosească, împreună cu Marina Moglan, pentru şantajarea persoanei vătămate”.