Zeci de parlamentari au vizitat marţi dimineaţă sanctuarul Yasukuni din Tokyo unde sunt omagiaţi cei aproximativ 2,5 milioane de soldaţi căzuţi pentru Japonia, printre care şi criminali de război, un gest care riscă să provoace nervozitate la Beijing şi Seul, în perspectiva discuţiilor tripartite, scrie AFP.

Un număr de 73 de parlamentari şi 96 de reprezentanţi ai altor senatori şi deputaţi s-au deplasat de dimineaţă în acest lăcaş de cult shintoist plin de verdeaţă, situat în centrul capitalei nipone.

Vizita au avut loc într-un moment în care premierul Shinzo Abe trebuie să aibă luna viitoare întrevederi cu liderii Chinei şi Coreii de Sud.

Astfel de pelerinaje sunt obişnuite în această perioadă a anului pentru festivalul de toamnă Yasukuni. Duminică, doi miniştri au fost în vizită din acelaşi motiv. Shinzo Abe s-a abţinut, însă a făcut o ofrandă.

"Pentru că sesiunea parlamentară s-a încheiat, grupul a fost mai puţin important de această dată, însă ne-am rugat şi ne-am exprimat respectul nostru sincer", a declarat fostul ministru al sănătăţii Hidehisa Otsuji care a condus delegaţia.

El a ţinut să adauge că premierul Abe nu ar trebui să se lipsească de posiblitatea de a merge la Yasukuni.

"Cred că nu ar fi rău dacă ar vizita sanctuarul din timp în timp, însă decizia îi aparţine", a spus el.

Reputaţia controversată a lăcaşului — considerat de China şi Coreea de Sud ca simbolul imperialismului japonez din prima jumătate a secolului XX — este dată de faptul că acolo au fost înscrise în secret, în 1978, numele a 14 militari care au fost condamnaţi de învingătorii  din Al Doilea Război Mondial ca şi criminali de război.

Aceste nume au fost adăugate lângă ale celor 2,5 milioane de soldaţi japonezi care s-au jertfit pentru ţară.

Shinzo Abe, un naţionalist convins, a mers în persoană la Yasukuni, la sfârşitul lui decembrie 2013, pentru a marca primul an al noului său mandat de prim-ministru. Această primă vizită a unui şef al guvernului japonez după 2006 a provocat nervozitate la Beijing şi Seul, ale căror relaţii cu Tokyo sunt, de asemenea, afectate de diferende teritoriale, dar şi supărarea SUA. Japonia a capitulat în faţa SUA după bombardamentul atomic. Ulterior, cele două state au devenit aliate.

Fiecare pelerinaj al parlamentarilor sau miniştrilor stârneşte furia Chinei şi a Coreii de Sud care consideră că Japonia nu a exprimat regrete suficiente şi sincere pentru atrocităţile comise de soldaţii săi în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Agerpres