Poliţia Română efectuează, luni dimineaţă, 9 percheziţii în Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 1.500.000 de euro prin punerea la dispoziţia publicului de opere protejate (programe de televiziune) şi de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimţământul titularilor şi spălare de bani. Este vizat Alin Rotaru, supranumit "regele etnobotanicelor", rude şi prieteni ai acestuia.

Luni, 12 octombrie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, efectuează 9 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti, la locuinţele a 4 persoane şi la sediile unor societăţii controlate de acestea.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2015, cei în cauză ar fi creat mai multe pagini de internet, prin intermediul cărora ar fi pus la dispoziţia publicului şi ar fi retransmis, contra cost, programe ale unor posturi de televiziune cu acces restricţionat, fără a avea acordul acestora, încălcând astfel prevederile în materia drepturilor de autor.

Pentru a comercializa dispozitivele speciale de recepţie a acestor programe şi pentru a încasa sume de bani de la abonaţi, aceştia ar fi înfiinţat numeroase societăţi atât în România cât şi în alte state (inclusiv societăţi de tip „off-shore” înfiinţate în Cipru şi SUA-Delaware).

Cu ajutorul societăţilor înfiinţate, ar fi disimulat tranzacţiile efectuate şi ar fi ascuns veniturile obţinute din aceste activităţi ilicite, mare parte din sumele obţinute în acest mod fiind reinvestite.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, estimat până în prezent, este de aproximativ 1.500.000 de euro.

Cei vizaţi vor fi conduşi, pentru audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procedural penale care se impun.

Cele 4 persoane sunt cercetate pentru săvâşirea infracţiunilor de punerea la dispoziţia publicului de opere protejate (programe de televiziune) şi de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimţământul titularilor şi spălare de bani.

Acţiunea beneficiază de sprijinul specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, precum şi al luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.