Inundaţiile devastatoare înregistrate începând de joi în statul Carolina de Sud au luat viaţa a nouă persoane şi au privat zeci de mii de americani de energie electrică şi apă potabilă, au raportat luni autorităţile care au trebuit să gestioneze şi repararea mai multor diguri rupte de viituri, informează agenţia France Presse.

"Nouă oameni au murit din cauza vremii", a declarat guvernatorul din Carolina de Sud, Nikki Haley, la o conferinţă de presă ţinută la periferia Columbiei, capitala statului, grav afectată de intemperii.

Guvernatorul raportase cu o zi înainte trei decese, spunând că precipitaţiile au atins un "nivel milenar" (care apare statistic o dată la o mie de ani), în unele zone ale statului.

O masă de aer tropical încărcat de umiditate se află la originea ploii care cade în zona de sud-est a SUA.

Mai multe diguri din oraşul Columbia au cedat începând de vineri sub presiunea precipitaţiilor record, a recunoscut primarul Steve Benjamin.

"Deoarece alte cel puţin două baraje ar putea fi în pericol, am trecut la evacuarea voluntară" a locuitorilor din zonele vizate, a spus el la CNN. "Ploaia s-a oprit, dar inundaţiile nu s-au oprit", a adăugat primarul.

Garda Naţională a adunat, în după-amiaza zilei, saci mari de nisip pentru a consolida breşele din diguri.

Un camion al Gărzii Naţionale a inspectat una dintre zonele afectate, la sfârşitul zilei de luni, aproape de un râu mic, Gills Creek, care a provocat deja inundaţii majore după ce s-a revărsat duminică.

Ploile torenţiale care au depăşit 35 de centimetri de apă în centrul istoric Charleston, situat mai la est de coastă, a dus la numeroase evacuări şi peste 900 de persoane au fost adăpostite luni în 25 de centre de urgenţă, potrivit guvernatorului citat de AFP.

"A fost traumatizant, nu am mai văzut aşa ceva", a spus Phyllis Jones, o locuitoare în vârstă de cincizeci de ani, rezidentă în Columbia, citată de AFP.

Ea locuieşte la etajul unei case şi nu şi-a părăsit apartamentul "de teama jafurilor", în ciuda faptului că apa a inundat nivelele inferioare. Acum ea nu mai are energie electrică, iar apă potabilă a avut stocată în casă. "Noi trebuie să fim mereu gata, nu ştim ce se poate întâmpla", a explicat ea.

La fel ca ea, alte 26.000 de persoane nu au avut luni energie electrică, iar 40.000 de persoane nu au avut acces la apa potabilă, a spus guvernatorul.

Primarul din Columbia i-a sfătuit pe locuitori să fiarbă apa de la robinet înainte de a bea, deoarece aceasta nu este sigură după ruptura produsă în sistemul de canalizare din oraş.

După-amiază târziu, patru puncte de distribuire a apei au fost deschise pentru aproximativ o oră şi jumătate în acest oraş cu 130.000 de locuitori. Ele au fost închise cu puţin înainte de impunerea stării excepţionale pentru a doua noapte consecutiv, pentru locuitori şi întreprinderi. Restaurantele s-au grăbit să servească ultimii clienţi cu câteva minute înainte de ora locală 19:00.

Circa 550 drumuri şi poduri au fost închise circulaţiei şi cel puţin 25 de elicoptere sunt implicate în evacuări, au declarat autorităţile.

"Amintiţi-vă că nu este momentul pentru a face fotografii, există o mulţime de reprezentanţi ai media pentru a face acest lucru", a spus de asemenea Nikki Haley, referindu-se la curioşii care fac incursiuni cu barca pentru a fotografia consecinţele intemperiilor.

Primăria din Columbia a anunţat că serviciile sale rămân închise marţi cu excepţia serviciilor de urgenţă, mai informează AFP.