Siria a cerut la ONU, prin reprezentantul său permanent pe lângă această organizaţie Bashar al-Jaafari, ca Rusiei să i se permită lansarea de atacuri împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic de pe teritoriul sirian, aşa cum procedează şi Statele Unite.

'Pentru ce SUA se luptă cu Statul Islamic folosind avioane de luptă, iar ruşilor le este interzis? Nu este de înţeles. În cele din urmă, toţi luptăm împotriva aceluiaşi duşman', a afirmat reprezentantul sirian, citat de agenţia TASS.

Comentând informaţiile legate de trimiterea în Siria de tehnică militară rusă ce ar avea scopul creării unei baze militare în oraşul de coastă Latakia, Bashar al-Jaafari a afirmat că toate activităţile militare ale Rusiei se înscriu în cadrul cooperării bilaterale în domeniul militar, cooperare ce are loc de mai mulţi ani şi care, a spus el, 'nu este un secret'.

Ambasadorul sirian a mai declarat că SUA, spre deosebire de Siria şi Rusia, au o abordare 'lipsită de seriozitate' în ceea ce priveşte lupta împotriva organizaţiei jihadiste, acuzând totodată Washingtonul că foloseşte campania sa militară ca pretext pentru amestec în treburile interne ale statului sirian.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad declara într-un interviu difuzat miercuri de mass-media rusă că acţiunile coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva Statului Islamic nu au schimbat cu nimic situaţia în Siria şi că gruparea jihadistă îşi continuă expansiunea.

AGERPRES