Astăzi, de la ora 14.00, va fi instituită starea de criză în două judeţe de la graniţa Ungariei cu Serbia.
Este vorba de o categorie juridică introdusă în 4 septembrie, când a fost votată de Parlamentul ungar.
Măsurile nu vor fi simţite de populaţie, fiind vorba mai mult de măsuri administrative:
- Statul poate folosi temporar proprietăţile (imobile şi obiecte) firmelor aflate în proprietatea statului sau a primăriilor dacă este nevoie pentru anumite operaţiuni
- Aceleaşi firme pot fi obligate să încheie contracte de servicii în domeniile în care activează.
- În cazul în care este nevoie de construcţia sau folosirea unor imobile necesare pentru cazarea sau detenţia imigranţilor, nu este necesară urmarea procedurilor administrative, cu excepţia celor de despăgubire, în caz de nevoie.
- Organele de sănătate publică controlează dacă este necesară implementarea măsurilor de prevenire a epidemiilor
- Analizarea cererilor pentru statut de refugiat se face în mod normal de Oficiul pentru Imigraţie şi Cetăţenie. În cazul situaţiei de criză, la analizarea cererilor poate participa şi poliţia şi armata.
- Cazurile imigranţilor reţinuţi pentru trecerea ilegală a graniţei trebuie judecate în regim de prioritate, înaintea oricărui alt caz. Arestul preventiv se poate efectua şi în taberele de refugiaţi.
Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei: „Căile oficiale şi legale de intrare în Ungaria şi în Uniunea Europeană rămân deschise. Tot ce le cerem migranţilor este să respecte legile internaţionale şi europene, precum protocolul Schengen, şi să vină la punctele oficiale de trecere a frontierei.”
Oficialii de la Budapesta consideră că Uniunea Europeană îi va proteja pe toţi cei care au nevoie de ajutor, dar că imigranţii ilegali nu pot decide ţara unde să aplice pentru azil.
Digi 24