Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat în dosarul "Transformatorul” la cinci de închisoare, participă la activităţi educative în Penitenciarul Vaslui, unde îşi ispăşeşte pedeapsa, iniţiindu-i pe deţinuţi în domeniul informaticii şi învăţându-i "tainele" computerului.
O parte dintre deţinuţii Penitenciarului Vaslui, care participă, voluntar, la activităţi educative în cadrul clubului unităţii de detenţie, iau lecţii de utilizare a calculatorului de la fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, încarcerat în penitenciarul vasluian din luna februarie a acesui an, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Fostul ministru liberal, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul”, şi-a arătat disponibilitatea de a-i sprijini pe formatorii penitenciarului care le predau deţinuţilor, împărtăşindu-le colegilor de detenţie din cunoştinţele sale din domeniul informaticii.
Deşi reprezentanţii Penitenciarului Vaslui au refuzat să prezinte un punct de vedere oficial în legătură cu acest subiect, Relu Fenechiu a mărturisit despre preocupările sale din detenţie unuia dintre colegii săi de partid din Vaslui, care l-a vizitat în închisoare.
Prin participarea la activităţile educative, fostului ministru al Transporturilor i se va reduce din pedeapsă, în sensul că pentru fiecare trei zile pe care le petrece în club i se reduce o zi din pedeapsă.
Condamnat definitiv, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, liberalul Relu Fenechiu ar urma să iasă din penitenciar la mijlocul anului 2017. Primul an de detenţie l-a ispăşit la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, ulterior fiind transferat la unitatea de detenţie din Vaslui, cea mai nouă şi modernă din ţară.
Tot la câte cinci ani de închisoare au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.