Nivelul Dunării continuă să scadă. Fluviul s-a retras atât de mult încât în unele porturi, pontoanele stau în noroi – este şi cazul Portului Tulcea, 3 pontoane rămânând pe uscat.
120 de nave sunt blocate, iar autorităţile folosesc doi sateliti europeni pentru descoperirea navelor eşuate în apropierea malurilor.
În Delta Dunării, numărul canalelor colmatate şi devenite impracticabile s-a dublat, astfel că, potrivit autorităţilor judeţului Tulcea, circulaţia ambarcaţiunilor este imposibilă pe o lungime de aproximativ 68 de kilometri. Peste 50 de canale sunt colmatate deja in Delta Dunarii
Situaţia este alarmantă, aproape toate comunele din Deltă sesizând prefectura în legătură cu accesul dificil pe canalele din Rezervaţie.
Deşi până acum nu au fost situaţii în care şalupele Ambulanţei să nu aibă acces în localităţile izolate din Deltă, acest lucru nu este exclus, însă, dacă nivelul Dunării va continua să scadă.
”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea va propune azi o listă cu acele canale colmatate din Deltă, pentru care se impun intervenţii în regium de urgenţă. Ieri, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării a prezentat la prefectură o situaţie cu 51 de canale pe care nu se mai poate circula şi în care există riscul apariţiei mortalităţilor la speciile de peşti. În urmă cu doar o săptămână, numărul acestor canale, parţial sau total colmatate, era de două ori mai mic şi, potrivit specialiştilor, dacă nivelul Dunării va continua să scadă, toate canalele din Deltă ar putea deveni impracticabile.”, anunta Radio România
Autorităţile tulcene cer Ministerului Mediului bani pentru intervenţii de urgenţă, în vederea decolmatării acestor canale.