Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso analizează ştirea de presă cu privire la mesajul audio referitor la cetăţeanul român, informează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă

"Autorităţile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituţională convocată de MAE după răpire, verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză interinstituţională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei", precizează MAE.

Conform comunicatului, împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român.

"Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin metodologia aprobată de CSAT. De asemenea, Celula de criză interinstituţională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaţionali ai României", a punctat Ministerul român de Externe.

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunţat că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, şi care a fost difuzat luni seară de agenţia mauritană Al-Akhbar, relatează AFP.

Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări în limba arabă "face apel la Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de grup".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-şi elibera cetăţeanul", se mai menţionează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureştiul, notează AFP.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmaţi care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.