Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel şi-au afişat duminică dezacordul în privinţa pactului germano-sovietic din 1939. Liderul de la Kremlin a apărat ideea că URSS nu a avut de ales pentru a evita războiul cu Germania, în timp ce şefa guvernului de la Berlin a reiterat faptul că împărţirea Poloniei şi anexarea ţărilor baltice de către sovietici au fost 'ilegitime'.

Cei doi lideri s-au exprimat pe acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute după întrevederea pe care au avut-o la Kremlin, a doua zi după ceremoniile grandioase desfăşurate la Moscova pentru marcarea a 70 de ani de la victoria Armatei Roşii asupra Germaniei naziste, după cum relatează AFP.

'Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condiţiile favorabile unei rezistenţe colective la nazismul în Germania (...), pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes', a declarat Putin.

'Când a realizat că a fost lăsată singură în faţa Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, şi a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop. Acest pact avea sens din punct de vedere al garanţiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică', a adăugat el, răspunzând astfel la o întrebare a jurnaliştilor.

'Este greu de înţeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adiţională secretă', care prevedea împărţirea Poloniei şi anexarea ţărilor baltice, a reacţionat Angela Merkel. 'Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim', a adăugat cancelarul german, potrivit AFP.

AGERPRES