Aproape 2.300 de autovehicule care transportau mărfuri în Portul Constanţa au fost verificate de către poliţişti, în primele cinci zile ale une acţiuni dispuse de şeful Poliţiei Române, în scopul combaterii activităţilor economice ilicite şi al asigurării unui mediu concurenţial corect.

Potrivit Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române, în perioada 4 - 9 mai, poliţiştii care acţionează în sistem integrat pentru verificarea şi controlul legalităţii transportului de mărfuri către Portul Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi navală, au verificat, în primele cinci zile ale acţiunii dispuse de şeful Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, un număr de 2.284 de autovehicule care transportau mărfuri în port, scrie MEDIAFAX.

Dintre acestea, 761 transportau cereale, 574 efectuau transporturi de material lemnos, 202 transportau materiale reciclabile, iar 747 transportau mărfuri din alte categorii.

Activităţile s-au desfăşurat în puncte de microfiltre, fiind verificată legalitatea documentelor şi a mărfurilor transportate către porţile de acces auto din Portul Constanţa, către ecluzele canalului Dunăre - Marea Neagră şi către triajele CFR din judeţul Constanţa.

Echipele de control au scanat documentele de însoţire a transporturilor de mărfuri ce părăsesc incinta portuară, astfel încât să fie realizată traseologia mărfurilor de la beneficiar către societăţile furnizoare.

Totodată, în baza analizelor de risc, au fost efectuate verificări directe pentru a se stabili legalitatea operaţiunilor comerciale înscrise în documentele verificate şi a modului de evidenţiere şi declarare a veniturilor realizate.

Acţiunea a avut rolul de a combate activităţile economice ilicite, de a asigura un mediu concurenţial corect şi de a proteja interesele statului şi ale cetăţenilor, iar la ea au participat poliţişti de la toate structurile Poliţiei Române, care au acţionat conform competenţelor de linie. De asemenea, pentru desfăşurarea activităţilor, alături de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au fost detaşaţi poliţişti de la inspectoratele judeţene de poliţie.

Anul trecut, în cadrul aceleiaşi acţiuni, în Portul Constanţa, poliţiştii au verificat peste 78.600 de transporturi de mărfuri (cereale, lemn, deşeuri metalice şi nemetalice, produse alimentare şi nealimentare) şi peste 36.200 de firme destinatare ale transporturilor, fapt ce a dus la o corectă înregistrare a exporturilor fiscalizate efectuate, constatându-se astfel o creştere cu 20% a acestora, faţă de perioada similară a anului anterior.