Preşedintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a precizat că ţara sa se confruntă deja cu propaganda şi atacurile cibernetice lansate de Moscova şi este gata să se apere orice s-ar întâmpla.  „Ne aflăm deja la frontieră, iar prima fază a confruntării are loc. Prin acest lucru înţeleg bombardament informaţional, propagandă şi atacuri cibernetice. Prin urmare, suntem deja atacaţi. Nimeni nu ştie dacă se va ajunge la o confruntare convenţională, dar deja trebuie să ne apărăm în faţa acestui comportament agresiv. (...) Este un mesaj că nu ne vom da bătuţi şi că ne vom apăra”.

Avertismentele preşedintelui Lituaniei au loc în contextul în care autorităţile de la Vilnius au dispus recent reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus vineri semnarea unui Acord de alianţă şi integrare cu republica separatistă Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova după conflictul ruso-georgian din 2008. Un acord similar a fost semnat anul trecut cu Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană, gest calificat de Georgia drept anexare.

În plus, un parlamentar rus a declarat că dacă nu se va ajunge la un acord politic în estul Ucrainei, Rusia ar putea recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Digi 24