Poliţiştii fac percheziţii, joi dimineaţă, în Capitală şi în judeţele Ilfov şi Bacău, fiind vizată o grupare suspectată de înşelăciune şi spălare de bani în domeniul auditării societăţilor comerciale internaţionale, al cărei lider era un grec care este căutat de autorităţile austriece şi franceze.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, coordonaţi de Parchetul Tribunalului Bucureşti, fac 11 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Bacău, pentru destructurarea unei reţele infracţionale internaţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune şi spălare de bani în domeniul auditării societăţilor comerciale internaţionale. De asemenea, sunt puse în aplicare trei mandate de aducere emise pe numele persoanelor suspectate în acest caz.

Conform sursei citate, în circuitul infracţional ar fi implicate două societăţi comerciale româneşti care ar fi utilizat conturi deschise la mai multe bănci comerciale pentru disimularea provenienţei ilicite a fondurilor obţinute prin inducerea în eroare a conducerii unor firme din Franţa. Gruparea infracţională era coordonată de un cetătean grec, care este căutat de autorităţile franceze şi austriece.

Anchetatorii mai spun că activităţile infracţionale s-au derulat în perioada iulie-august 2014, existând indicii de săvârşire a faptelor pe teritoriul mai multor state, precum Franţa, Germania, Austria, China şi Cipru.

De asemenea, în urma cercetărilor s-a stabilit că prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate importante sume de bani (aproximativ 670.000 euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul licit prin transferuri bancare şi contracte comerciale fictive.

În acest caz poliţiştii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.