Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, vineri, că doi cetăţeni români răpiţi în Nigeria de către o "grupare infracţională", alta decât organizaţia Boko Haram, au fost eliberaţi, precizând, însă, că statul român nu a plătit nicio răscumpărare.
"Este vorba despre răpirea şi sechestrarea de către o grupare infracţională a doi cetăţeni români în Nigeria. La data de 20 ianuarie 2015 am fost informaţi de către Ambasada României la Abuja cu privire la răpirea a doi cetăţeni români care se aflau la muncă în Nigeria", a afirmat Aurescu la sediul MAE.
Şeful diplomaţiei române a precizat că situaţia a fost finalizată cu succes graţie implicării Ministerului Afacerilor Externe, echipei consulare în principal. El a arătat că, după ce informaţia a fost verificată şi s-a confirmat că este vorba despre cetăţeni români, la nivelul MAE a fost creată o celulă de criză şi, conform procedurilor, a fost informat preşedintele şi prim-ministrul.
"De la momentul răpirii şi activării celulei de criză, pe data de 20 ianuarie, şi până la momentul eliberării cetăţenilor români, care s-a produs pe 28 ianuarie, toţi membrii celulei de criză au acţionat 24 de ore din 24 şi au urmărit în mod constant şi activ eforturile care s-au făcut pentru eliberarea cetăţenilor români", a afirmat Aurescu.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe a declarat că pe parcursul desfăşurării operaţiunilor MAE a fost în contact cu Ambasada României la Abuja şi cu Ambasada Nigeriei la Bucureşti.
El a mai spus că, deşi suspiciunea iniţială era că românii ar fi fost răpiţi de gruparea islamist-radicală Boko Haram, sechestrarea a fost făcută de către "o grupare criminală care avea ca obiectiv principal obţinerea de răscumpărări pentru eliberare, situaţie în care s-au aflat anterior şi alţi cetăţeni europeni aflaţi la muncă în Nigeria".
Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că statul român nu a plătit nicio recompensă în acest caz.