O jurnalistă olandeză din oraşul turc Diyarbakir, cu populaţie majoritar kurdă, a fost reţinută marţi în cadrul unei investigaţii a poliţiei turce privind "propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste".

"Autorităţile antiteroriste turce tocmai mi-au percheziţionat domiciliul, o echipă de opt persoane. În prezent, sunt dusă la secţia de poliţie. Acuzaţia este de propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste", a transmis Fréderike Geerdink prin Twitter.

Reţinerea sa nu a fost confirmată încă de autorităţile turce.

Jurnalistă independentă, Geerdink locuieşte din 2006 în Turcia, oferind materiale publicistice presei olandeze şi internaţionale.

Specialistă în minoritatea kurdă, Geerdink a scris o carte despre atacul comis de armata turcă în decembrie 2012 împotriva unui grup de presupuşi contrabandişti kurzi consideraţi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Operaţiunea s-a soldat cu 34 de morţi.

Arestarea jurnalistei intervine în contextul în care preşedintele islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că "presa turcă este la fel de independentă ca în întreaga lume".