Coloane de trupe şi tehnică de luptă se îndreptau luni către Doneţk, bastionul separatist din estul Ucrainei, la o zi după ce Uniunea Europeană (UE) a îndemnat Moscova să-şi retragă trupele şi să împiedice trimiterea unor întăriri suplimentare, scrie Mediafax. Jurnalişti AFP au văzut şase tancuri şi două blindate în apropiere de Şahtarsk, pe drumul către Doneţk. La Makiivka, lângă Doneţk, jurnalişti au văzut o coloană de 15 camioane fără numere de înmatriculare, dintre care 14 tractau tot atâtea tunuri de calibrul 122 milimetri. Ele se îndreptau către Doneţk.

Camioanele erau albe, mai puţin unul, în care se puteau vedea stive de lăzi de muniţie.

La Doneţk, tirurile de artilerie au continuat în noaptea de duminică spre luni, dar cu mai puţină intensitate decât în noaptea precedentă.

Având în vedere apropierea tirurilor de centrul oraşului, probabil că rebelii trag asupra forţelor de ordine ucrainene în apropiere de aeroport - scena unor confruntări armate intense de mai multe luni - de pe poziţii situate la periferia oraşului.

Situaţia de pe teren s-a degradat brusc după alegerile separatiste de la 2 noiembrie, care au pus în discuţie acordurile de pace încheiate în septembrie între Kiev şi separatiştii proruşi cu participarea Moscovei şi OSCE.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a îndemnat duminică Moscova să-şi retragă trupele din estul Ucrainei şi să împiedice trimiterea oricăror întăriri suplimentare, catalogând „foarte îngrijorătoare“ prezenţa unor tancuri, semnalată cu o zi înainte de către OSCE, în regiunile rebele.

„Îndemn Rusia să-şi asume integral responsabilităţile în acest sens, inclusiv prin împiedicarea oricăror mişcări de trupe, armament sau combatanţi provenind de pe teritoriul său către Ucraina şi prin retragerea din Ucraina a tuturor trupelor, armamentului şi echipamentelor aflate sub controlul său“, a subliniat ea.

Casa Albă şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea, duminică, faţă de intensificarea confruntărilor armate în regiunile separatiste ucrainene, subliniind că orice tentativă a rebelilor de a cuceri teritorii noi constituie o "încălcare flagrantă" a acordurilor de armistiţiu.