Kievul a anunţat marţi că a plătit gigantului semi-public rus Gazprom 1,45 miliarde de dolari din datoria sa, prima condiţie pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc către Ucraina întrerupte în luna iunie. Grupul public ucrainean „Naftogaz a plătit Gazprom o primă tranşă de arierate de 1,45 miliarde de dolari“ din cele 3,1 miliarde pe care Kievul trebuie să le plătească până la sfârşitul anului, a anunţat Naftogaz într-un comunicat.

După mai multe runde de negocieri, Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană au găsit joi o soluţie temporară la contenciosul asupra livrărilor de gaz rusesc, care asigură aprovizionarea Ucrainei dar şi a Europei de Vest pentru iarnă, aminteşte AFP.

Acordurile s-au axat pe plata datoriei Ucrainei, precum şi asupra modalităţilor de plată a livrărilor până în martie 2015.

Decontarea unei datorii de 3,1 miliarde de dolari a fost stabilită să se facă în două tranşe, prima de 1,45 miliarde dolari care tocmai a fost plătită de Naftogaz şi cealaltă de 1,65 miliarde ce trebuie plătită până la sfârşitul anului.