Companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri împotriva Ebola s-au angajat să accelereze producţia pentru a realiza „sute de mii“ de doze în prima jumătate a anului 2015, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit EFE şi AFP, potrivit Agerpres. „Ar putea fi vorba despre 200.000 sau 300.000, în funcţie de situaţie“, a spus directorul general adjunct al OMS, Marie-Paule Kieny, care a subliniat că aceste planuri pun în evidenţă amploarea mobilizării internaţionale împotriva Ebola.

Pe parcursul anului 2015 s-ar putea produce milioane de doze dacă rezultatele testelor clinice efectuate în mai multe ţări vor fi pozitive, a adăugat aceasta.

Testele clinice pe scară largă în cazul celor două vaccinuri ar urma să înceapă în luna decembrie în Africa de Vest.

În prezent, testele în cazul vaccinului NIAID/GSK, dezvoltat de compania farmaceutică GlaxoSmithKline, sunt în curs de desfăşurare în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Mali şi în scurt timp vor începe în Elveţia.

Testele în cazul vaccinului VSV-EBOV, produs de Agenţia pentru Sănătate Publică din Canada, vor începe în curând în Germania, Gabon, Kenya şi Elveţia. În ambele cazuri, rezultatele sunt aşteptate în decembrie.

Cercetările sunt în curs pentru alte cinci vaccinuri şi ar putea da rezultate în primele luni ale anului 2015, a adăugat oficialul OMS.