Zece ţări arabe, între care Arabia Saudită, au acceptat joi să se angajeze alături de SUA în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic (SI) în Irak şi Siria, potrivit unui comunicat publicat la încheierea unei reuniuni la Jeddah, în prezenţa secretarului de stat american John Kerry, relatează AFP.  Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Qatarul, Omanul, Egiptul, Irakul, Iordania, Libanul şi SUA şi-au declarat angajamentul comun de a fi uniţi împotriva ameninţării pe care o reprezintă pentru regiune şi lume terorismul, sub toate formele sale, inclusiv gruparea Statul Islamic (SI), se precizează în comunicat. Acest angajament ar putea implica o participare la o „campanie militară coordonată“.

Reuniunea de la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, a avut loc la nivel de miniştri de externe, între care şeful diplomaţiei americane, secretarul de stat John Kerry, la o zi după discursul preşedintelui SUA, Barack Obama, care s-a declarat pregătit să lanseze lovituri aeriene împotriva SI în Siria şi să extindă raidurile efectuate de o lună în Irak.

Statele prezente la Jeddah au acceptat 'să participe fiecare la lupta globală împotriva SI', indică acelaşi comunicat. 'Aceasta include oprirea fluxului de combatanţi străini care tranzitează ţările vecine, combaterea finanţării SI şi a altor extremişti violenţi, respingerea ideologiei bazate pe ură, încetarea impunităţii şi aducerea lor în faţa justiţiei'.

Participanţii se angajează de asemenea 'să contribuie la eforturile de ajutor umanitar', în beneficiul comunităţilor 'brutalizate de SI', să ajute cele mai expuse state la ameninţarea SI şi, la nevoie, să 'se alăture numeroaselor aspecte ale unei campanii militare coordonate împotriva SI'.

Documentul nu menţionează Turcia, care a fost reprezentată la reuniunea de la Jeddah. La Ankara, o sursă guvernamentală a indicat faptul că Turcia nu va participa la operaţiunile armate ale coaliţiei internaţionale pe care o conduc SUA.

Secretarul de stat american John Kerry a sosit joi în Arabia Saudită pentru a încerca să mobilizeze cele zece ţări arabe şi Turcia în lupta împotriva Statului Islamic (SI) prin consolidarea cooperării lor militare.

În afară de Arabia Saudită, alte cinci ţări din Consiliul de Cooperare al Golfului (Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar), precum şi Egiptul, Iordania, Irakul, Libanul şi Turcia, au participat la această reuniune, considerată crucială de Statele Unite în eforturile de a crea o coaliţie globală împotriva SI, grupare responsabilă de atrocităţi comise în Siria şi Irak.