Două avioane de transport militar americane de tipul Hercules au adus marţi la Harkov două sisteme LAROM (sistem de rachete cu lansare multiplă), fabricate în România, şi un sistem spaniol Teruel-3 destinate armatei ucrainene, informează agenţia de presă ITAR-TASS, potrivit Agerpres. Din cele două avioane-cargo au fost descărcate o cantitate mare de muniţie pentru armamentul adus. Harkov este un important centru industrial din nord-estul Ucrainei, controlat de autorităţile de la Kiev.

După aceea, lansatoarele de rachete multiple au pornit pe o cale ocolitoare în direcţia Starobelsk, scrie agenţia rusă de presă, care specifică faptul că nu a putut confirma această informaţie din alte surse.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă postului BBC că state membre NATO s-au arătat dispuse să furnizeze ţării sale arme de înaltă precizie pentru ca armata ucraineană să poată lupta împotriva separatiştilor ruşi, dar a refuzat să precizeze care sunt respectivele state. Ulterior, consilierul preşedintelui Poroşenko, Iuri Luţenko, a scris pe pagina sa de Facebook că SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia vor livra Ucrainei arme şi vor trimite consilieri militari care vor ajuta armata ucraineană.

La solicitarea agenţiei Reuters de a confirma informaţia, oficiali din ministerele apărării din Italia, Polonia şi Norvegia au negat că guvernele lor ar intenţiona să furnizeze arme Ucrainei, iar un responsabil american neprecizat a dezminţit la rândul său un astfel de acord.

LAROM cât şi Teruel 3 sunt sisteme de rachete similare instalaţiilor GRAD aflate în dotarea forţelor ucrainene dar şi a separatiştilor ruşi.

Larom este un aruncător de proiectile reactive dezvoltat de către firma Aerostar Bacău şi firmele Elbit şi IMI din Israel. În prezent, Forţele Terestre au în dotare 54 de sisteme LAROM  reprezentând tipul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.