Exerciţiile militare ale NATO ar trebuie să indice „ferm“ că Alianţa este pregătită să-şi apere statele membre, a declarat sâmbătă la Riga un înalt responsabil, generalul Hans-Lothar Domrose, cu ocazia unui exerciţiu care se derulează în ţările baltice, Polonia şi Germania, scrie Agerpres. Generalul Domrose a subliniat că, „evident, există o legătură cu criza din Ucraina“ şi că „faptul că exerciţiul se derulează indică ferm că NATO este pregătită să apere oamenii şi integritatea teritorială a statelor membre“.

Declaraţiile generalului vin la scurt timp după cele ale preşedintelui american Barack Obama privind securitatea ţărilor baltice. Estonia, vecină a Letoniei, „nu va fi niciodată singură“, a spus Obama în cadrul vizitei sale de miercuri la Tallinn, cu o zi înaintea summitului Alianţei de la Newport.

La summit, ţările membre s-au angajat să menţină „o prezenţă continuă“ în estul Europei — unde atitudinea Rusiei stârneşte îngrijorare—, în special prin crearea unei forţe de reacţie extrem de rapidă, capabilă de a se deplasa în câteva zile.

Exerciţiul Steadfast Javelin, prevăzut de Alianţă de mult timp, a început la 1 septembrie şi se va încheia la 10 septembrie.

Exerciţiul are ca scop „să îmbunătăţească interoperabilitatea operaţiunilor complexe“ şi în special a operaţiunilor aeropurtate, conform Ministerului estonian al Apărării.

În total, circa 2.000 de militari participă la acest exerciţiu, printre care americani, italieni, canadieni, bulgari şi germani.