Orice misiune a NATO din lume va avea până la 30 iunie 2015 drept punct central cartierul general terestru de înaltă disponibilitate de la Betera, din Valencia, întrucât vreme de un an, aceasta se află în perioada de alertă. Potrivit publicaţiei Levante El Mercantil Valenciano, baza militară se află la dispoziţia guvernelor statelor aliate, pentru orice intervenţie.

În următorul an, baza de la Betera ar putea asigura logistica pentru participarea în timp record a forţelor NATO la orice operaţiune, pe uscat, pe mare sau în aer. Baza a obţinut certificarea necesară pentru desfăşurarea de operaţiuni în toată lumea. Teoretic, în cazul unei operaţiuni a Alianţei, centrul acesteia se va găsi la Bétera, unde se află 400 de comandanţi ai Alianţei, care ar urma sa transmită ordine trupelor din toată lumea.

În lume, există opt astfel de cartiere generale ale NATO, pregătite să desfăşoare trupe rapid, la mii de kilometri distanţă, însă cel de la Betera este primul care poate face acest lucru prin intermediul unei forţe comune.

Cartierul general de la Betera a fost primul care a căpătat certificarea de cartier general pentru comandamentul comun aliat în mai, şi va primi vizita generalului american Philip M. Breedlove, şeful comandamentului aliat al NATO pentru operaţiuni.

Acesta a avut deja o reuniune cu ministrul spaniol al apărării, Pedro Morenés, pe durata căreia a arătat că Alianţa ia în considerare folosirea bazei de la Betera pentru o eventuală intervenţie în criza din Ucraina.