Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu a fost eliberat, luni, din arestul Poliţiei Capitalei, după ce instanţa supremă i-a admis cererea de ridicare a măsurii preventive, aceasta fiind înlocuită cu cea a arestului la domiciliu, informează Mediafax.

Surse din Poliţie au declarat că Dan Radu Ruşanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a ieşit luni, în jurul orei 15.00, din arestul Poliţiei Capitalei, unde era încarcerat din 4 martie.

Alături de Ruşanu, au fost puşi în libertate omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mârzac, pentru care s-a decis, de asemenea, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Aceştia au ieşit, tot luni după-amiază, din Penitenciarul Rahova.

DNA a confirmat că instanţa a dispus arestul la domiciliu în cazul celor trei.

În 16 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că este legală şi temeinică măsurii arestării preventive a lui Ruşanu, Carabulea şi Mîrzac. Instanţa le-a respins ca nefondate cererile de înlocuire a arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casţie şi Justiţie, care a le-a admis solicitarea de înlocuire a măsurii arestării preventive. Decizia instanţei supreme este definitivă, Ruşanu, Carabulea şi Mârzac fiind lăsaţi să plece, luni, din arestul Poliţiei Capitalei şi, respectiv din Penitenciarul Rahova, unde erau încarceraţi.

În dosarul "Carpatica", procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie, în stare de arest, pe fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Radu Mustăţea - la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Elena Rusu - membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu - fost director al Direcţiei Avizări din ASF, Ioan Opriş - expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoană din anturajul lui Mustăţea, Georgel Călin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepreşedinte al ASF, conducătorul Sectorului Asigurări şi cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.

Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.