Judecătoarea Sofica Dumitraşcu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu au toate motivele să intre în panică. Ei sunt cei care au decis în urmă cu şapte ani ca Omar Hayssam să fie eliberat.
La şapte ani de la fugă din ţară, sirianul Omar Hayssam, care în 2005 a pus la cale răpirea celor trei ziarişti în Irak - Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian şi Marie Jeanne Ion - a fost adus în România, în mare secret, în urma unei operaţiuni extrem de costisitoare pentru statul român. Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, Hayssam a aterizat pe Aeroportul Otopeni vineri, 19 iulie 2013, în jurul orei 6, fiind dus în arestul Poliţiei Capitalei.
La scurt timp după ce a apărut informaţia ca Omar Hayssam a fost adus în ţara s-a născut şi firească întrebare cu ce a fost adus sirianul şi cine a participat la operaţiunea de prindere a lui Hayssam. Pentru a face unele clarificări, Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă semnat de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Traian Băsescu, în care precizează că aducerea în ţară a lui Hayssam este rezultatul unor activităţi desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţa naţională ale statului român.În comunicatul Administraţiei Prezidenţiale se mai precizează că nu pot fi făcute publice detalii despre acţiune.
Cel care a confirmat prinderea şi aducerea în ţară a celui mai cunoscut terorist din România a fost ministrul Internelor, Radu Stroe, care a anunţat că sirianul Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Romane şi urmează să îi fie efectuate toate analize pentru că mai apoi să fie încarcerat.
Prinderea lui Omar Hayssam le dă fiori celor care, în 2006, au contribuit la plecarea sa din ţară. Atunci, judecătoarea Sofica Dumitraşcu de la Curtea de Apel Bucureşti, promovată ulterior la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a admis cererea de eliberarea lui Omar Hayssam, iar procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu, sancţionat ulterior de CSM, a fost de acord cu punerea în libertate a teroristului.
Eliberarea lui Hayssam a avut loc după ce, cu câteva luni înainte, în 18 ianuarie 2006, sirianul a fost supus unei operaţii la Penitenciarul Rahova, în timpul căreia medicii i-ar fi extirpat de pe colon o tumoare de circa zece centimetri. Omar a fost ţinut în arest în ciuda acestei intervenţii chirurgicale, dar, în 26 aprilie 2006, la dosar a fost depusă o adeverinţă semnată de medicul Constantin Tănăsescu din care reieşea că teroristul ar avea metastaze ca urmare a operaţiei din ianuarie. Pe baza acestei adeverinţe, judecătoarea Sofica Dumitraşcu a decis eliberarea lui Omar Hayssam, eliberare cu care Ciprian Nastasiu a fost de acord.
Sirianul nu s-a mai prezentat apoi la niciun termen din dosar, ultima dată fiind văzut pe 20 iunie 2006. Iată însă că după şapte ani de la fugă să încă este în viaţă, în ciuda tuturor metastazelor pe care medicii le-ar fi găsit.