Sprijinirea refugiaţilor ucraineni s-a transformat într-o afacere. Românii care îi găzduiesc primesc de la stat şi 10.000 de lei pe lună. În luna mai, cererile de la persoane fizice pentru a le oferi cazare ucrainenilor care au fugit din calea războiului din ţara lor sunt de şapte ori mai mari.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a decontat în luna martie, prin intermediul administraţiei publice locale, aproximativ 5,2 milioane de lei către persoanele fizice şi 1,3 milioane de lei către persoane juridice. În luna mai, cererile de la persoane fizice sunt de şapte ori mai mari.

Sumele referitoare la decontările serviciilor de cazare confirmă că în luna martie voluntarii români sunt cei care au dus greul. Spre finalul lunii martie 2022, s-a creat un cadru legislativ pentru a se putea deconta cheltuielile, mai întâi cele cu hrana, mai târziu şi cele cu cazarea, chiar şi pentru persoanele fizice care au primit în casa lor refugiaţi.

 

În luna mai, solicitările venite de la persoanele fizice sunt de peste şapte ori mai mari. Mai întâi deoarece în luna aprilie puţini au fost cei care au ştiut care este procedura de solicitare a decontării acestor cheltuieli, iar apoi deoarece românii n-au avut prea mare încredere că aceste sume vor veni.

Persoanele fizice din România care au găzduit refugiaţi au început să primească banii spre sfârşitul lunii aprilie. Iniţial, a fost decontată suma de 20 de lei pe zi de refugiat pentru cheltuieli cu hrana. Banii le-au revenit românilor care i-au găzduit şi le-au oferit masă. Din luna aprilie au devenit eligibile pentru decontare şi cheltuielile de cazare, adică 50 de lei pe zi de refugiat.

Unii dintre români, cei care au ajutat încă din prima clipă, când nu le dădea nimeni speranţe că îşi vor recupera vreodată o parte din cheltuieli, i-au acuzat pe cei care urmăresc să obţină bani. Aceştia spun că acum este vorba despre o afacere pe spatele familiilor de refugiaţi ucraineni.

„Când aţi auzit de bani aţi început să faceţi fapte bune. Astea nu-s fapte bune. Asta e afacere pe spatele familiilor din Ucraina. Nu pot supravieţui cu 20 RON pe zi (adesea românii dispuşi să-şi închirieze mascat locuinţele spun că le vor da refugiaţilor cei 20 lei/zi de persoană pe care statul îi decontează românilor pentru hrana refugiaţilor, n.r.).

Au diverse nevoi care trebuie acoperite, aşa că majoritatea banilor ar trebui să le daţi lor. Opriţi cât ar merita închirierea locaţiei plus utilităţile”, este doar un mesaj din sutele venite din partea voluntarilor care nu au alt interes în afară de acela de a ajuta.

Un alt voluntar a atras atenţia că unii dintre români au început să caute familii de refugiaţi ucraineni cât mai numeroase, deoarece banii se dau pe persoană. Astfel, cine are cazate două persoane care au fugit de războiul din Ucraina primeşte aproximativ 4.200 de lei pe lună, iar cine are cinci primeşte 10.500 de lei pe lună. Dacă în urmă cu două luni nu specifica nimeni numărul de persoane, în prezent mulţi proprietari caută familii cât mai mari, ca să încaseze mai mult.