Peste 60% dintre cetăţenii UE opriţi şi interogaţi la intrarea în Marea Britanie, pe cale maritimă, de către poliţiştii de frontieră, după Brexit, sunt din România, arată cifrele oficiale, relatează The Guardian. Această statistică ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă discriminare, însă acuzaţia este negată de administraţia britanică, potrivit sursei citate.

Astfel, datele guvernamentale au arătat că în prima jumătate a acestui an, 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile maritime, fie pe rutele Eurotunnel şi Eurostar. Cifrele reprezintă o creştere de cinci ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, când libera circulaţie între statele membre ale UE era încă în vigoare pentru toţi cei care doreau să lucreze în Marea Britanie.

Cetăţeni Uniunii Europene au fost opriţi atât în porturile din Marea Britanie, inclusiv Portsmouth, Dover, Harwich şi Holyhead, şi în punctele de frontieră franceze în care operează şi funcţionari britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel şi porturile Calais şi Dunkerque.

Dintre cetăţenii UE opriţi în primele şase luni ale anului 2021, 4.482 erau din România, mult mai mult în comparaţie cu cetăţenii altor ţări – 600 de bulgari şi 400 de polonezi. Diferenţele sunt vizibile şi faţă ce cetăţenii din nordul Europei, care nu au fost afectaţi aproape de loc de noile reguli de migraţi. În cele şase luni au fost opriţi doar 5 danezi, 59 de belgieni şi 144 de francezi.

Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele guvernamentale, arată că, deşi datele ar putea reflecta un număr disproporţionat de români care încearcă să intre în Marea Britanie, situaţia ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă discriminare la frontieră.

„Este legitim să se facă verificări generale în vederea controlului imigraţiei ilegale, dar aceste ultime cifre pun întrebarea dacă există o agendă ascunsă. Oprirea la frontieră poate fi traumatizantă şi există riscul ca ofiţerii de imigraţie să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie şi trebuie oprită dacă are loc”, a spus Chetal Patel, avocat în domeniul imigraţiei şi partener la Bates Wells, citat de The Guardian.

De partea cealaltă, Guvernul britanic a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. „Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic, pentru sursa citată