Este oficial! Românii care se vor vaccina împotriva COVID-19 primesc tichete de masă în valoare de 100 de lei. De asemenea, cei care s-au imunizat deja se vor putea înscrie la Loteria de vaccinare, care are premii totale de 1 milion de lei.
 
În acelaşi timp, pentru că suntem în valul patru al pandemiei, iar rată de vaccinare rămâne mică, autorităţile iau în calcul testarea obligatorie pentru angajaţîi din sistemul de stat care au contact cu publicul. Testele vor fi suportate, însă de angajaţi.
 
Doar cei cu schemă completă de vaccinare, adică cu ambele doze, vor primi tichete de masă în valoare de 100 de lei. Oamenii le pot solicită de la centrele în care fac injecţia, însă le vor primi după ce vor fi tipărite.
 
Apoi, toţi românii vaccinaţi complet se vor putea înscrie la Loteria de vaccinare, care va avea prima extragere în luna octombrie. Premiile vor fi în bani.
 
Chiar dacă sunt tot mai multe cazuri noi de la o zi la altă, autorităţile spun că închiderea şcolilor se va face cât mai târziu.
 
Astfel, vaccinarea şi testarea sunt foarte importante. Unele şcoli private şi-au primit deja elevii în bănci, cu reguli mult mai stricte.
 
Copiii de la clasele pregătitoare intră pe scară interioară, în timp ce toţi ceilalţi folosesc o scară exterioară. Fiecare se opreşte la etajul unde are clasa.
 
„Pauzele sunt decalate, masă o luăm afară. Sunt testaţi în fiecare zi de luni, acum un părinte a propus să îi testăm şi joia”, spune o directoare.
 
Centre de vaccinare vor fi deschise în mai multe şcoli, atât la cele de stat cât şi la private.
 
„M-am vaccinat să pot călători şi să îi protjez pe cei din jurul meu”, transmite un elev.
 
Rată de vaccinare în rândul copiilor este extrem de mică.
 
La categoria 12-15 ani sunt 35 de mii de adolescenţi care au făcut cel puţîn o doză. De 8 ori mai puţini decât în ţările din vestul Europei. Pentru cei între 16 şi 19 ani rată este de 20%, adică de 3 ori mai mică.
 
„Pentru a două parte a lunii septembrie, peste 2000 raporate în fiecare zi. O creştere faţă de estimarea iniţială de 1500-1600. Este posibil să fie mult mai mare având în vedere că o mare parte din cazuri sunt determinate de varianta Delta, care cu siguranţă va deveni dominantă şi în România”, spune Valeriu Gheorghiţă.
 
Un sondaj efectuat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de părinţi arată că peste 55 dintre cei chestionaţi au spus că nu sunt de acord cu vaccinarea. Puţîn peste 4 prcente au decalart că le vor face injecţia anti-COVID. În ceea ce priveşte începutul şcolii, pste 76 % sunt de părăre că ar trebui să fie lăsăţi să hotărască dacă îi duc pe copii la sucrsuri ori merg pe varianta on-line.
 
Însă în tot acest timp, numărul infectaorilor creşte. La fel şi al internărilor în rândul celor nevaccinati. În secţiile de Terapie Intensivă sunt acum 280 de pacienţi. Acest tânăr de 34 de ani a stat 3 săptămâni conectat la aparate după ce s-a infectat cu SARS-COV-2 pe când se află în vacanţă.
 
La nivel naţional, rată de vaccinare a ajuns la 31% pentru populaţia eligibilă şi este una din cele mai mici din Europa.
 
 
 
 
 
Sursa: www.stirileprotv.ro