Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, dar serul antibotulinic nu este de găsit în România. Tratamentul a fost adus în timp record din Republica Moldova.

 

Soţul s-a  prezentat sâmbătă, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgenţe Arad, iar medicii din urgenţă împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II au efectuat în regim de urgenţă investigaţiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice şi epidemiologice, detaliază un comunicat transmis de reprezentanţii unităţii sanitare.

 

Ulterior, şi soţia a fost diagnosticată cu botulism.

 

Reprezentanţii spitalului au anunţat că în România nu există ser antibotulinic, prin urmare directorul medical al SCJU Arad a luat legătura, de urgenţă, cu DSP Arad şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a-i salva pe cei doi soţi.

 

Mobilizare în mai multe judeţe, pentru aducere serului anitbotulinic din Rep. Moldova

 

,,A fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât şi pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II. Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi nu în ultimul rând Ministerul Sănătăţii prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore. O echipă de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital (duminică – n.r.) şi să fie administrat celor doi pacienţi. Pacienţii primesc în aceste momente serul antibotulinic şi vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecţioase Adulţi II.  Le mulţumesc tuturor celor care ieri şi astăzi ne-am unit forţele şi am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulţumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziţie serul antibotulinic", a declarat dr. Lenuţa Timiş, director medical SCJU Arad.

 

 

 

Sursa: www.actualitateaprahoveana.ro