În vreme ce urşii intră tot mai des în localităţi, iar ministrul Mediului atrage atenţia asupra pericolului în creştere, instituţia pe care o conduce refuză constant cererile de mutare sau chiar de împuşcare a exemplarelor problemă.

 

Oficialii invocă lipsa dovezilor care să justifice intervenţia asupra animalelor.

 

Gestionarii fondurilor de vânătoare spun că nu pot întocmi dosare stufoase pentru a obţine aprobări şi aşteaptă ordinul promis de Tanczos Barna, care le-ar permite să acţioneze fără întârziere.

 

Marţi-noapte, prezenţa animalelor a fost semnalată în staţiunea Tuşnad prin trei avertizări de tip RO-Alert. Patru proprietăţi au fost călcate de urşii care au făcut distrugeri, printre acestea şi o pensiune.

 

Iolanda Kelemen, localnică: “Dacă vreţi să vedeţi ursul, plimbaţi-vă pe drum şi o să-l vedeţi! Sigur, sigur!”

 

Gestionarul fondului de vânătoare a cerut încă din aprilie derogare pentru împuşcarea a 4 urşi şi relocarea altor doi.

 

Ministerul Mediului a refuzat intervenţia, astfel că urşii îşi continuă nestingheriţi incursiunile în staţiune.

 

Bojte Csaba-Erno, viceprimar Tuşnad: ″În afară de refuzări, n-am primit o soluţie. Am primit promisiuni din partea ministerului, aşteptam! De atâta timp! Nu avem ce să mai facem, din păcate!”

 

Administratorii fondurilor de vânătoare au depus anul acesta la Ministerul Mediului 42 de solicitări pentru împuşcarea sau mutarea urşilor problema. 60 la sută au fost refuzate.

 

Şi în Braşov mesajele RO-Alert care semnalează prezenţa urşilor sunt zilnice. Regia pădurilor Kronstadt a cerut aprobare să mute 11 exemplare dar n-a găsit niciun fond de vânătoare dispus să le primească.

 

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt primăria Braşov: “Normal că dacă îi spui hai să îţi dau un urs cu probleme, toată lumea va spune de ce să îmi mut problemă de la tine, la mine.”

 

De peste o lună, ministrul Mediului vorbeşte de un act normativ care ar permite intervenţia de urgenţă în asemenea cazuri, fără prea multă birocraţie. Procedura nu se cunoaşte pentru că documentul este discutat în medii politice şi nu a fost pus în dezbatere publică.

 

Codruţ Feher, Asociaţia Pentru Combatarea Abuzurilor: ’’Evident că nu va rezolva problema, va mută doar responsabilitatea împuşcării urşilor din curtea Ministerului, din curtea Academiei,  pe umerii unui jandarm, unui vânător şi eventual unui personaj de la nivel local.”

 

Pe de altă parte, un plan de acţiune adoptat acum 3 ani de Ministerul Mediului care prevedea mai multe metode de prevenţie a conflictelor om-urs nu a fost pus în aplicare.

 

Erau promişi bani pentru garduri electrice şi înfiinţarea de culturi tampon care să ţină urşii la distanţă, dar şi finanţare pentru tomberoane de gunoi anti-urs în zonele cu probleme.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro