Creştinii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. În condiţiile restricţiilor impuse de starea de alertă, celebrările vor fi oficiate în condiţii speciale. Măsurile impuse în contextul epidemiologic din Sâmbăta Mare vor fi ridicate în România, până la ora 02:00, astfel încât enoriaşii să participe la slujba de Înviere. La Vatican, participarea la unele evenimente va fi considerabil restrânsă.

Circulaţia persoanelor în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă între orele 20:00 – 02:00, pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui catolic, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a adăugat că accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult ori în alte spaţii în care vor avea adunări sau procesiuni religioase se va face aşa încât să se asigure o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de 2 metri între oameni. Peste 10.000 de oameni ai legii vor acţiona în toată ţara pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în perioada Paştelui catolic, a informat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.„

În noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulaţia persoanelor în intervalul orar 20,00 – 2,00 pentru a permite credincioşilor să participe la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui Catolic. Purtarea măştii de protecţie în mod corect, acoperind gura şi nasul, rămâne obligatorie în spaţiile publice, inclusiv în locaşurile de cult pe timpul oficierii slujbelor religioase”, a declarat Monica Dajbog, aflată la Centrul Naţional de Conducere Integrată.

„În medie, zilnic, vor acţiona la nivel naţional aproximativ 10.00 de poliţişti în sistem integrat cu Jandarmeria Română, dar şi cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul asigurării ordinii şi liniştii publice şi bineînţeles pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile de prevenire a COVID-19. Dintre cei 10.000 de poliţişti, peste 6.000 sunt de la ordine publică, 1.700 sunt poliţişti rutieri şi bineînţeles că toate aceste acţiuni complexe de prevenire a răspândirii a COVID-19 vor beneficia de suportul colegilor din celelalte structuri ale Poliţei Române”, a spus Georgian Drăgan, la Centrul Naţional de Conducere Integrată.