Normele sanitare şi de protecţie propuse de Ministerul Sănătăţii la deschiderea şcolilor, în plină epidemie de coronavirus, au fost publicate marţi, 18 august. În afara măsurilor sanitare şi de protecţie anti-COVID-19, sunt prevăzute şi principalele norme de organizare a spaţiilor din şcoli: circuite în interior, inclusiv a grupurilor sanitare, pentru asigurarea distanţării fizice, potrivit realitatea.net
Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă despre situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii, potrivit proiectului de Ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Actul normativ se referă la aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada epidemiei de coronavirus.
Potrivit proiectului, ISJ / ISMB propune spre aprobare CJSU / CMBSU scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.
Comitetul Judeţean / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU / CMBSU) va transmite până la 10 septembrie decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.
„Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”, mai prevede proiectul.
Când vor fi suspendate cursurile?
Totodată, la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSPJ.
Proiectul Ordinului de ministru cu regulile sanitare şi de protecţie din şcoli în timpul epidemiei de coronavirus este postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, aflat în Transparenţă decizională, de marţi, 18 august, până pe 28 septembrie.
DSPJ va efectua ancheta epidemiologică şi va analiza situaţia în unitatea de învăţământ împreună cu directorul unităţii.
Care sunt cele 4 scenarii posibile în funcţie de evoluţia numărului de cazuri de coronavirus raportate în rândul elevilor şi cadrelor didactice
1. Scenariul 1: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă;
2. Scenariul 2: în cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact;
3. Scenariul 3: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact;
4. Scenariul 4: în cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi a venit în contact cu multe cadre didactice din şcoală (cadrele didactice din toate schimburile, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.
Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze unitatea de învăţământ şi cabinetul medical şcolar despre fiecare caz confirmat pozitiv la elevi sau adulţi. În cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ, situaţia va fi analizată de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană împreună cu directorul unităţii de învăţământ.
Ce trebuie să asigure şcolile începând cu 14 septembrie
Fiecare unitate de învăţământ va identifica spaţiile de care dispune şi care pot fi folosite în procesul de învăţământ, precum şi un spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte. Împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, pot fi identificate, la nevoie, spaţii suplimentare, necesare desfăşurării procesului educativ.
Totodată, în sălile de clasă va trebui să se asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru, cu stabilirea circuitelor funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane; sunt necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal, la care se adaugă instruirea personalului.
Vor trebui evitate experimentele practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi, iar elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare.
Organizarea grupurilor sanitare
Proiectul privind măsurile necesare pentru deschiderea şcolilor are şi prevederi speciale pentru organizarea grupurilor sanitare, pentru a fi respectată distanţarea fizică:
Potrivit proiectului, o atenţie deosebită este dată şi organizării grupurilor sanitare din şcoli. Astfel, „acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice”.
– Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea şi întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar). Elevii trebuie să se spele pe mâini înainte şi după ce merg la toaletă;
– Se va verifica în permanenţă dacă grupurile sanitare permit elevilor şi membrilor personalului să-şi spele (cu apă şi săpun lichid) sau să îşi dezinfecteze mâinile;
– Sunt recomandate prosoapele de hârtie de unică folosinţă. Sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele pentru mâini din material textil);
– Se va verifica şi se va face completarea, reîncărcarea cu regularitate pe parcursul zilei, astfel încât să existe consumabile în cantităţi suficiente la toaletă (săpun lichid, hârtie igienică, prosoape de unică folosinţă etc);
– Se va verifica realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent (conform Planului de curăţenie şi dezinfecţie);
– Se vor afişa materiale de informare (postere) privind igiena corectă”, se precizează în draful proiectului de Ordin de ministru.
Masca de protecţie, OBLIGATORIE
Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ.
Masca de protecţie va fi obligatorie pentru elevi în timpul recreaţiei în aer liber, în spaţiile aglomerate, atunci când nu este asigurată distanţă de minim un metru între elevi. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.
Triajul zilnic al elevilor înainte de venirea la cursuri. Cine este responsabil cu triajul şi cine nu are voie să vină la şcoală
Primul triaj zilnic ar trebui efectuat de către părinte, acasă, prin măsurarea temperaturii corporale şi aprecierea stării de sănătate a copilului, în urma căreia părintele decide prezentarea la cursuri, se menţionează în proiect.
„Părinţii vor fi încurajaţi să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să acţioneze responsabil. Evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală. În situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală. În cazul în care copilul se îmbolnăveşte în timpul programului (la şcoală), luaţi-l imediat acasă şi contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz. Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii: elevul prezintă simptome specifice; elevul a fost diagnosticat cu SARS-Cov2; elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-Cov2 şi se află în carantină”, potrivit proiectului MS.
„Nu se vor prezenta la cursuri în ziua respectivă: cei cu temperatura mai mare de 37,3 C şi / sau simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultăţi în respiraţie – scurtarea respiraţiei, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase; cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 aflaţi în perioada de izolare la domiciliu; cei care sunt declaraţi contacţi apropiaţi cu o persoana infectată cu SARS-CoV-2 aflaţi în perioada de carantină la domiciliu / carantină instituţionalizată. În cazul în care preşcolarii şi elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau simptomatologie specifică infectării SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată pe responsabilul desemnat de conducerea unităţii de învăţământ”, se mai precizează în proiectul de ordin.
Triajul epidemiologic al preşcolarilor şi elevilor se efectuează conform prevederilor legale în vigoare: în prima zi de şcoală, preşcolarii, elevii şi personalul didactic / didactic auxiliar sau nedidactic vor prezenta o declaraţie pe proprie răspundere.
Potrivit proiectului, personalul medical care va efectua triajul conform Ordinului comun 1668/5298/2011 şi OMS 653/2001) va fi echipat conform normelor standard de echipare: halat impermeabil, bonetă, ochelari de protecţie / vizieră, mască chirurgicală, mănuşi de unică folosinţă.
Ce documente medicale trebuie aduse la şcoală
„Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale, care să precizeze diagnosticul şi pe care elevul o va preda cadrului didactic de la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical”, se mai afirmă în proiect.
Regulile pentru deschiderea şcolilor în 14 septembrie, publicate de Ministerul Sănătăţii
19 august 2020
- citeşte totul despre:
- scoli,
- coronavirus,
- covid,
- deschidere,
- distantare fizica
(629 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Ce medicamente vor să cumpere cu bani de la stat spionii de la SIE
(13 martie 2017)
308 vizualizări
Testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii
(11 mai 2021)
47 vizualizări
Scandalul “Masca” duce la DNA ! Bătaie de joc pe bani publici, cu posibile conexiuni guvernamentale ! Miza : 12 milioane de euro !
(9 aprilie 2020 - George MAIOR)
522 vizualizări
Peste 9.000 de candidaţi care vor să devină poliţişti susţin probele de evaluare a performanţei fizice
(7 mai 2016)
286 vizualizări
Incendiu violent la Spitalul de copii „Sf. Maria” din Iaşi. Flăcările au cuprins cel puţin un salon
(22 iunie 2021)
62 vizualizări
Percheziţii în Bucureşti într-un dosar de proxenetism şi act sexual cu un minor
(9 octombrie 2019)
67 vizualizări
O universitate de medicină din România a reuşit să pătrundă într-un important clasament internaţional
(12 septembrie 2017)
959 vizualizări
166 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, in Romania
(15 iunie 2020)
88 vizualizări
Profesorul Alexandru Rafila crede că recordul de îmbolnăviri cu noul coronavirus e cauzat de redeschiderea şcolilor: Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm sau creşterea va continua
(1 octombrie 2020)
355 vizualizări
Avertizare meteo: Vreme rea in toata tara, pana duminica. La munte va ninge abundent
(25 ianuarie 2019)
38 vizualizări
Proprietarii de maşini mai vechi de 15 ani vor plăti un impozit mai mare. Taxa ar putea ajunge şi la 900 de lei pe an
(23 iulie 2021)
27 vizualizări
Proiectul de lege privind eliminarea taxelor radio-tv, respins de deputaţi
(3 martie 2016)
300 vizualizări
Iohannis a promulgat LEGEA ANTIFUMAT
(29 ianuarie 2016)
374 vizualizări
Lista ţărilor din zona verde de coronavirus: cei care vin în România nu vor sta în izolare
(30 iunie 2020)
240 vizualizări
Autorităţile au trimis la Bruxelles, pentru avizare prealabilă, proiectul unei noi scheme de ajutor de stat pentru staţii de încărcare electrice.
(10 ianuarie 2019)
62 vizualizări
Asigurarea de malpraxis- cea mai mare înşelătorie din sistemul sanitar
(7 noiembrie 2017)
66 vizualizări
ISU: Folosirea de făclii, torţe şi lumânări, interzisă la spectacole, restaurante, baruri
(11 decembrie 2015)
267 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole