Ministerul Educaţiei vrea să modifice, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat de Minister prevede că din anul şcolar 2020-2021 numărul de ore de şcoală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment şi trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educaţiei nu a anunţat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de şcoală.
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) “hibrid”, care introduce noi reguli pentru şcoala în timp de pandemie, dar care modifică şi Legea Educaţiei.
În ceea ce priveşte modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă şi a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul şcolar 2020-2021, şi se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului şcolar 2025 – 2026.”
Ministerul Educaţiei îşi rezervă, însă, dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru şi pentru celelalte clase. “În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.
Prevederile care modifica numarul de ore de scoala, din proiectul de OUG pe Educatie
Prevederile proiectului de OUG care modifică Legea educaţiei cu privire la numărul de ore de şcoală:
1. La art. 66 după alineatul (1) se introduc alineatele (1^1) şi (1^2) care vor avea următorul cuprins:
„(1^1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării şi se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a, începând din anul şcolar 2020-2021.
(1^2) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea anului şcolar 2025 – 2026.”
2. La art. 66 după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4) care va avea următorul cuprins:
„ (4) În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată.”
Informaţii de background
Amintim că Parlamentul a votat în octombrie 2019 un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar.
Legea votată în octombrie şi promulgată în noiembrie de preşedintele Klaus Iohannis prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (faţă de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (faţă de 26-34 în prezent) şi 30 la liceu.
Legea educaţiei nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu şi 30 pentru liceu. Însă la un an şi jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alţi 6 ani în care numărul de ore a căpătat proporţii, Parlamentul actual a repus articolul desfiinţat de Andronescu pe locul iniţial.
Câte ore vor face elevii, pe zi, dacă modificarea va respecta legea:
în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).
Câte ore fac în prezent elevii, la şcoală:
Clasa pregătitoare:
Numărul minim de ore pe săptămână: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 20 (maxim 1 oră opţională)
Clasa I:
Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opţională)
Clasa a II-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opţională)
Clasa a III-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opţională)
Clasa a IV-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 22 (maxim 1 oră opţională)
În gimnaziu, planurile-cadru în vigoare din 2016 prevăd următorul număr minim-maxim de ore
Clasa a V-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 26
Numărul maxim de ore pe săptămână: 28
Clasa a VI-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 28
Numărul maxim de ore pe săptămână: 30
Clasa a VII-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 31
Numărul maxim de ore pe săptămână: 33
Clasa a VIII-a:
Numărul minim de ore pe săptămână: 31
Numărul maxim de ore pe săptămână: 34
Nu este clar în ce mod va pune în aplicare ministrul educaţiei această modificare, care iniţial a spus că va tăia discipline, pentru ca o zi mai târziu să revină asupra declaraţiei şi să vorbească despre generalizarea programului after school.
Sursa: www.edupedu.ro