În contextul pandemiei de coronavirus, care nu pare să se încheie prea curând, învăţământul românesc va lua o cu totul altă formă începând din toamnă, iar MEC are un plan destul de bine definit în acest sens.

 

Ministerul Educaţiei şi Cercetării lucrează la mai multe soluţii pentru ca procesul educaţional să fie reluat din toamnă cu riscuri minime pentru elevi şi profesori. Se vehiculează posibilitatea creşterii capacităţii şcolilor de a sprijini categoriile de elevi cu risc de excluziune. În acest sens, se vor face investiţii semnificative în echipamente IT, laptopuri şi tablete, dar se va încerca şi o formare profesională mai bună a profesorilor, pe partea tehnică.

 

Din păcate, competenţele digitale lasă de dorit în cazul multor profesori şi învăţătoare, iar pandemia a scos la iveală minusuri semnificative în sistemul educaţional românesc. Dezvoltarea competenţelor digitale de utilizare a platformelor online de predare-învăţare este vitală pentru cadrele didactice. În teorie, ar trebui să se lanseze şi o bibliotecă virtuală până în septembrie, conform promisiunilor ministrului Monica Anisie.

 

„La Ministerul Educaţiei lucrăm la mai multe variante. Am avut şi astăzi o întâlnire, o videoconferinţă cu miniştrii educaţiei din statele membre ale Uniunii Europene şi fiecare dintre noi am prezentat cum anume ne-am situat în anul acesta şcolar cu predarea online, cum anume am realizat examenele naţionale şi aşa mai departe, dar, în acelaşi timp, fiecare dintre noi am prezentat şi la ce anume ne gândim şi cum anume am putea să începem noul an şcolar. Aici trebuie să spun foarte clar că este important ca în această vară profesorii să vină la cursurile de formare şi această formare va fi online, tocmai pentru a-i familiariza cu predarea online. Vom avea Biblioteca virtuală de realizat, vom continua programul Teleşcoală şi vom continua şi de la anul cu aceste teste de antrenament pentru elevii care susţin examenele naţionale, pentru că am descoperit că ele au fost de ajutor pentru copii”, a declarat Monica Anisie la Realitatea Plus.

 

Nu puteau lipsi comentariile legate de rezultatele la Evaluarea Naţională 2020, iar ministrul Educaţiei este foarte încântat de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

 

„Cred că un rol important l-a avut şi modul în care Ministerul Educaţiei s-a gândit să realizeze pregătirea elevilor prin acele teste de antrenament, pentru că acestea au venit în sprijinul elevilor, pe de o parte, dar, pe de altă parte, au respectat şi modelul pe care Ministerul Educaţiei l-a pus la dispoziţia elevilor. În felul acesta elevii s-au pregătit mai bine, au văzut care sunt tiparele, dacă doriţi să spunem aşa, pe care ar trebui să le urmeze şi cred că un rol important l-a avut şi faptul că am publicat pentru fiecare test de antrenament şi baremul de notare şi corectare (…) S-au familiarizat, au văzut cum anume ar trebui, care ar putea să fie răspunsurile corecte pe care trebuie să le dea, în felul acesta au exersat în această perioadă alături de profesorii lor. Şi un alt element important cred că l-a reprezentat şi programul Teleşcoală pe care Ministerul Educaţiei l-a dezvoltat în această perioadă”, a concluzionat Monica Anisie în aceeaşi intervenţie televizată.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro