Testul rapid de salivă (TRS) funcţionează şi va fi în curând în producţie, anunţă Universitatea Insubria din Varese (nordul Italiei). Testul poate detecta prezenţa coronavirusului în corp în numai câteva minute.

Potrivit sursei citate, principiul funcţionării este similar cu cel al testului de sarcină. Câteva picături de salivă diluate cu o soluţie specială se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obţine între 3 şi 6 minute. Dacă se formează o liniuţă, persoana este negativă la Covid-19, dacă se formează două liniuţe, atunci este pozitivă.

 

Testul este rezultatul muncii de echipă a cercetătorilor de la Universitatea Insubria împreună cu medicii de la Agenţia Socio-Sanitară Teritorială (ASST) Sette Laghi.

 

Experimentul s-a desfăşurat în laboratorul de Microbiologie de la Spitalul Circolo di Varese unde, timp de două săptămâni, în perioada 16 aprilie – 4 mai, au fost examinate probele de salivă ale 137 de subiecţi supuşi exudatului, iar rezultatele au arătat că unii erau infectaţi cu Covid-19 şi alţii nu.

 

Fiecare probă de salivă a fost evaluată cu două teste: unul molecular şi altul experimental.

 

„Testul rapid este simplu şi sigur de utilizat şi permite realizarea unui screening rapid al populaţiei. Scopul este identificarea subiecţilor pozitivi la coronavirus, în special purtătorii asimptomatici ai virusului, care trebuie trimişi ulterior să efectueze testele de referinţă care, pe baza metodelor moleculare, necesită un laborator cu timp de prelucrare mai lung”, a explicat Lorenzo Azzi, cercetător de stomatologie, creatorul testului împreună cu profesorul de biochimie Mauro Fasano.

 

 Fasano susţine, la rândul său, că sensibilitatea testului a fost ridicată, existând în mod evident loc de îmbunătăţire “prevăzut deja pentru prototiparea industrială”: “Această trecere de la studierea până la realizarea unui proiect în favoarea comunităţii dă o valoare deosebită activităţii de cercetare ştiinţifică”.