Cel mai recent bilanţ, indică faptul că 1.292 de persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus în România, iar 115 au fost declarate vindecate şi externate. De asemenea, sunt confirmate şi 24 de decese.

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit vineri despre posibilul scenariu cu 2.000 de cazuri confirmate.

 

“Vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală”, spune Tătaru, citat de Mediafax.

 

Până astăzi, 27 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.292 de persoane confirmate pozitiv, 115 au fost declarate vindecate şi externate (53 la Timişoara, 41 la Bucureşti, 7 la Iaşi, 6 la Craiova, 6 la Constanţa şi 2 la Cluj).

 

Până astăzi, 24 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău, Cluj, Timişoara şi Neamţ, au decedat.

 

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 263 de noi cazuri de îmbolnăvire.

 

Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 0 şi 94 de ani.

 

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 7.219 persoane. Alte 124.320 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

 

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 17.453 de teste, din care 1.006 în unităţi medicale private.

 

Vineri, 27 martie, la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Aristide Serfioti” Galaţi au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 cinci persoane din rândul personalului medical, în urma testării unui număr de nouă persoane cu suspiciune de infecţie.

 

În urma acestei situaţii, s-a dispus efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacţilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacţi sunt plasaţi în autoizolare, urmând a fi testaţi. S-a dispus, totodată, şi executarea dezinfecţiei de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecţiei, iar pe timpul executării acestei proceduri spitalul nu va mai primi pacienţi.

 

În prezent, în spitalul militar din Galaţi se află internat un singur pacient în compartimentul urologie, care momentan nu poate fi externat. Încă de la internare s-au luat toate măsurile de izolare a pacientului şi de limitare a infecţiei, fiind internat într-o rezervă cu grup sanitar propriu şi acces controlat pentru personalul medico-sanitar.

 

Totodată, în urma desfăşurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Popescu” Focşani, din rândul celor 57 de contacţi apropiaţi ai celor două persoane confirmate iniţial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că un număr de încă 19 angajaţi din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar au fost confirmaţi, de asemenea, pozitiv.

 

Zece cadre medicale de la două spitale din judeţul Arad au fost confirmate cu noul coronavirus, până vineri dimineaţă, a declarat liderul Sanitas Arad.

 

Conform sursei citate, este vorba de opt angajaţi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad - cinci medici, două asistente şi o infirmieră -, dintre cei 30 care au rămas în izolare după ce au intrat în contact cu pacientul de 64 de ani infectat, care fusese internat la ATI şi a decedat.

 

De asemenea, de la Spitalul Orăşenesc Ineu au fost confirmaţi pozitiv un medic şi o asistentă.

 

“Toţi cei zece colegi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Personalul din cele două spitale unde a fost confirmat noul coronavirus este în curs de testare, până vineri dimineaţă fiind prelevate probe de la peste 200 de angajaţi”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sanitas Arad, Otinel Şandru.

 

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava s-a redeschis după decontaminare, în prezenţa şefului UPU-SMURD Iaşi, Carmen Diana Cimpoeşu, şi a coordonatorul crizei COVID-19 pe Moldova, Lucian Indrei.

 

″Departamentul de Urgenţă din Suceava - redeschis pe viaţă după decontaminare în timpul crizei coronavirusului”, a transmis Carmen Diana Cimpoeşu.

 

UPU Suceava va funcţiona în regim de evaluare iniţială a pacienţilor şi, ulterior, de dirijare spre alte centre medicale.

 

“Este o activitate care doreşte să facă un screening a pacienţilor cu probleme medicale. Ulterior, decizia de a fi trimişi înapoi acasă sau direcţionaţi spre spitale de referinţă este luată de colectivul din UPU”, a anunţat noul manager al SJU Suceava, Florin Filip.

 

SJU Suceava a fost închis, la începutul săptămânii, pentru dezinfecţie totală, după ce au fost înregistrate numeroase cazuri de infecţie cu noul coronavirus, în special în rândul cadrelor medicale.

 

Doi medici din secţia cardiologie a Spitalului Universitar au fost depistaţi pozitiv, conform unor surse medicale.

 

Tot personalul urmează să fie testat, au precizat aceleaşi surse.

 

Situaţia epidemiei de coronavirus în România

 

În noaptea de joi spre vineri a mai fost raportat, după ora 00:45, un deces al unei persoane confirmată cu noul coronavirus. Bilanţul a ajuns la 24 de decese.

 

Este vorba despre o femeie de 80 ani, din judetul Bacău, internată la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iaşi în secţia de ATI. A fost confirmată în data 25.03 şi a murit pe 26.03, având insuficienţă cardiacă şi fibrilaţie atrială.

 

Bilanţul cadrelor medicale din spitalele din România confirmate cu coronavirus creşte îngrijorător şi a ajuns la 153. Asta înseamnă aproape 15 la sută din totalul infectărilor din ţara noastră.

 

S-au îmbolnăvit 70 de medici, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare şi încă 17 angajaţi. Nu au avut echipamente de protecţie sau protocoale bine implementate.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro