Deputaţii au decis miercuri să retrimită la comisia de specialitate pentru 2 săptămâni proiectul privind scăderea taxei generale pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 16 procente şi a celei pentru livrarea de alimente, de la 9 la 5%.

 

Asta, după ce măsura care ar duce la ieftinirea tuturor produselor şi serviciilor din România a fost votată deja în comisia de buget a Camerei Deputaţilor - Camera fiind for decizional în acest caz.

 

Dacă s-ar vota şi în plen, decizia ar provoca o gaură de 10 miliarde de lei în buget, potrivit analiştilor.

 

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman este cel care a făcut solicitarea de a retrimite la comisie, pentru două săptămâni, proiectul iniţiat de el privind reducerea cotei TVA.

 

S-au înregistrat 137 de voturi “pentru” şi 136 de voturi ”împotrivă”.

 

 

“Eu sunt iniţiatorul proiectului şi mi-l asum. Liberalii au altă gândire economică. Principiul liberal este taxe mai mici, mai mulţi plătitori de taxe şi impozite. (...) Ceea ce propunem noi este nu să dăm la o parte acest proiect, ci de a ne asigura că îndeplineşte toate condiţiile şi este necesară fişa fiscală. Apoi o să propun Guvernului prorogarea cu un an de zile a aplicării acestui proiect pentru a stabiliza ţara. Sunt uimit cum aveţi tupeul după ce aţi lăsat ţara în dezastru. Vreţi să vă răzbunaţi pe PNL? Fac un apel la responsabilitate. Dacă nu, avem instrumentele necesare pentru a opri PSD să dinamiteze România”, a declarat Florin Roman, potrivit Agerpres.

 

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a respins această solicitare, citând din expunerea de motive a proiectului. “Cât de cinic poţi să fii să iei bani de la copii. Vă amintiţi această frază domnul lider al grupului PNL? Am aici expunerea de motive pe care domnul Roman a semnat-o. (...) Sunteţi conştient de faptul că Guvernul Orban este un guvern incompetent”, a spus Simonis.

 

Solicitarea a generat şi un schimb de replici între Florin Roman şi social-democratul Nicolae Bacalbaşa.

 

“Deplâng modul în care şedinţele de plen sunt conduse de preşedintele Ciolacu. Pentru prima dată sunt atâtea injurii, vorbe nelalocul lor, dânsul are obligaţia să facă ordine”, a conchis Florin Roman.

 

Atât premierul Orban, cât şi preşedintele Iohannis s-au declarat împotriva scăderii TVA, pe motiv că ar arunca în aer bugetul. Asta, deşi iniţiativa legislativă, a fost depusă de liberali pe vremea când erau în opoziţie, dar, spun guvernanţii, este folosită acum de PSD, în scop populist.

 

Propunerea legislativă a PNL privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit raport favorabil la Comisia pentru buget - finanţe a Camerei Deputaţilor. Proiectul depus în trecut de 5 liberali a fost propulsat acum de PSD. Cei de la PNL au fost împotrivă.

 

PNL respinge o astfel de iniţiativă

 

 

Premierul Ludovic Orban nu susţine o asemenea măsură şi s-a dezis de proiectul depus în trecut de colegii săi liberali.

 

Ludovic Orban, premier: “Nu vom vota un proiect, chiar dacă aparţine unui coleg de-al nostru, care a iniţiat un proiect de lege ca parlamentar individual, şi nicidecum din partea PNL.”

 

Proiectul de lege prevede, pe lângă reducerea de la 19 la 16% a TVA-ului general, şi reducerea la 5 procente, de la 9 cât e în prezent, pentru livrarea de alimente. Nici preşedintele nu e de acord cu aceasta măsură, nu acum.

 

Klaus Iohannis, preşedinte: “Sunt convins că în Parlament aceste chestiuni vor fi dezbătute şi discutate şi eu contez pe înţelepciunea politică a tuturor partidelor din Parlament. În final, pe cine să ajute să împovărezi un buget care deja are constrângeri semnificative?”

 

Reacţia românilor la scăderea TVA

 

 

România are acum o cotă generală de TVA de 19% şi 5% pentru alimente. În acest an, estimarea arată că, la buget, din această taxă ar ajunge circa 70 de miliarde de lei. Puţin, comparativ cu Bulgaria, Polonia, Ungaria, sau chiar şi cu media Uniunii Europene. Dacă s-ar reduce TVA-ul, s-ar vedea imediat în preţuri mai mici la toate produsele şi serviciile spun reprezentanţii magazinelor.

 

Valer Hancaş, reprezentantul unui lanţ de hipermarketuri: “Dacă decizia este finală până la sfârşitul anului 2019, cu siguranţă noile preţuri vor fi regăsite la raft începând chiar cu 1 ianuarie 2020.”

 

Femeie: “E bine, ce să zic, am impresia că poate noul guvern ne va aduce ceva mai bun”

 

Bărbat: “Personal cred că vor exploda puţin preţurile, chiar dacă comercianţii vor simţi scăderea TVA, nu cred că va fi o soluţie aşa bună pe termen scurt, în viitor vom vedea. ”

 

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în Parlament, unde miercuri ajunge la vot final această iniţiativă. În Camera Deputaţilor susţinătorii reducerii TVA au, teoretic, voturile PSD şi ale Pro România, în timp ce USR, PNL, UDMR se pare că se vor abţine de la vot.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro