Noul Cod rutier a intrat în vigoare pe 12 octombrie şi aduce câteva schimbări importante pentru şoferi. Iată care sunt greşelile care vor fi aspru pedepsite de acum înainte.
Modificările care au fost aduse în luna august Codului rutier (regăsit în Ordonanţa nr. 11/2019) se aplică începând cu data de 12 octombrie 2019 şi vin cu restricţii suplimentare atât şoferilor, cât şi bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinetă. Dintre toate, poate cea mai importantă noutate priveşte folosirea telefonului.
Care este amenda pentru folosirea telefonului?
În clasa a III-a de sancţiuni se menţionează acum contravenţia privind folosirea telefonului în timpul deplasării, astfel: „constituie contravenţie ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Regula este valabilă şi dacă vehiculul staţionează pe un drum public (ex: când stai la semafor) şi se pedepseşte cu 6 până la 8 puncte-amendă (adică 870-1.160 de lei) şi patru puncte de penalizare. Atât şoferii cât şi bicicliştii, trotinetiştii şi vatmanii sunt pasibili de această pedeapsă. Cât pentru folosirea aplicaţiilor Waze, Google Maps sau a altora de aceeaşi natură, această acţiune este permisă atâta timp cât nu butonaţi telefonul din mers, ci doar când staţionaţi (altundeva decât pe drumurile publice, fireşte).
Cele mai mari amenzi: clasa a IV-a de contravenţii
Cu ocazia modificării Codului Rutier am decis să ne reamintim care sunt greşelile uzuale pentru care am putea lua cele mai mari amenzi – faptele din clasa a patra de contravenţii se pedepsesc, în funcţie de gravitate, cu 9 până la 20 de puncte-amendă; asta înseamnă sume cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.
Lipsa ITP-ului, condusul în stare de ebrietate, mersul pe contrasens pe autostradă, depăşirea pe linie continuă – ştim deja că sunt greşeli grave, cu toate că încă nu lipsesc, din păcate, din tabloul mioritic. După o scurtă recitire a OUG 195/2002 (actualizată 2019) am depistat alte câteva fapte considerate contravenţii mari. Am ales, astfel, 10 greşeli uzuale care se pedepsesc cu amendă maximă:
Gesturile obscene pot fi înţelese ca o manifestare umană a furiei acumulate în trafic – şi în ziua de astăzi e din ce în ce mai greu să nu te enervezi – însă asta nu înseamnă că sunt normale. Conform Art. 102, alin. 1, constituie contravenţie „săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic”.
Gunoiul este o constantă în viaţa noastră, aşa că unii dintre noi încearcă să scape de el cât mai repede. Însă „aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanţe sau vehicule” reprezintă o contravenţie de clasă 4.
Noroiul de pe roţi poate constitui un motiv de amendă usturător de mare dacă e atât de mult încât lasă dâre pe carosabil. Situaţia este descrisă tot în Art. 102, alin. 1, punctul 26: „pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanţe sau materiale ce pun în pericol siguranţa circulaţiei”.
Animalele de companie ne fac viaţa mai frumoasă, mai puţin în maşină, dacă sunt puse unde nu trebuie: „transportul animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor” reprezintă, conform Art. 102, alin. 1, pct. 27 o contravenţie serioasă.
Anvelopele de iarnă sunt tratate de unii şoferi ca o chestiune negociabilă, însă nu este: punctul 28 al alineatului 1 (Art. 102) ne spune că este contravenţională „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă”.
Sistemul antifurt te atenţionează când cineva atentează la bunul tău, însă neîncadrarea sa în parametrii legii îţi poate aduce o amendă serioasă. Art. 102, alin. 1, pct. 33: „montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depăşeşte mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege”.
Folia auto, abţibildele, reclamele publicitare care ornează maşinile trebuie fie în temeiul legii, altfel este considerată contravenţie „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor de parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător”. La fel se întâmplă şi în cazul aplicării „de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.
Numerele de înmatriculare trebuie să fie montate la locul lor pe maşină; altfel, conform Art. 108, alin. 1 (d), punctul 4 este considerată contravenţie de clasă 4 „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate”.
Staţionarea pe autostradă trebuie efectuată doar în locuri special amenajate – banda de urgenţă nu se numără printre acestea. Este greşit (şi foarte periculos) să staţionezi „pe spaţiul interzis care separă sensurile de circulaţie pe autostradă” sau „în alte locuri decât cele special amenajate şi semnalizare”, se menţionează în Art. 108, alin. 1d.
Forţarea semaforului este una dintre cele mai întâlnite greşeli din această listă, însă asta nu o face mai puţin pasibilă de amendă. Articolul 108, alin. 1d spune că este contravenţie „pătrunderea într-o intersecţie dirijată prin semafoare, dacă prin aceasta se produce blocarea circulaţiei în interiorul intersecţiei”. Ridicatul din umeri în cazul unei întâlniri cu Poliţia s-ar putea să fie suficient.
Cod rutier 2019: 10 greşeli uzuale pentru care rişti amendă maximă
12 octombrie 2019
- citeşte totul despre:
- cod rutier,
- soferi,
- amenzi,
- restrictii,
- telefon,
- vehicul


Din aceeaşi categorie:
Poliţia Română avertizează: Atenţie la mail-urile primite!
(5 septembrie 2022)
26 vizualizări
DNA face percheziţii la sedii ale Jandarmeriei. Se anchetează corectitudinea unui concurs
(13 aprilie 2021)
94 vizualizări
Amenzi date vitezomanilor care au ignorat radarele, pe autostrăzile A1, A2 şi A3
(30 aprilie 2017)
556 vizualizări
EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. MATEMATICA, a doua probă a examenului
(13 iunie 2018)
155 vizualizări
Începe înscrierea la liceu. Recomandare: Completaţi cât mai multe opţiuni
(3 iulie 2015)
458 vizualizări
Alegeri prezidenţiale 2019. Ce nu ai voie să faci în secţia de votare
(6 noiembrie 2019)
126 vizualizări
INS: Populaţia României în scădere
(12 august 2013)
60 vizualizări
SEVERE WEATHER: UN VAL DE AER TROPICAL LOVEŞTE ROMÂNIA !
(3 noiembrie 2019)
128 vizualizări
Prefectul Capitalei anunţă că rata de incidenţă epidemică în Bucureşti depăşeşte astăzi pragul de 6 la mia de locuitori şi cere propuneri privind măsuri anti-epidemice suplimentare, “până la finalul zilei”.
(23 martie 2021)
43 vizualizări
Un nou record! Romania trece de 6500 de cazuri zilnic!
(30 octombrie 2020)
68 vizualizări
Reparaţii cu propria poliţă RCA
(15 ianuarie 2016)
328 vizualizări
Austria interzice de joi cursele aeriene directe din zece state, inclusiv din România
(14 iulie 2020)
70 vizualizări
Când va pica Paştele în 2019
(9 aprilie 2018)
380 vizualizări
Ministrul Educaţiei anunţă când va începe şcoala şi ce se întâmplă cu examenele naţionale
(29 martie 2020)
661 vizualizări
Percheziţii la reprezentanţi ai Primăriei Eşelniţa, acuzaţi că au prejudiciat instituţia cu aproape 1,5 mil. lei
(9 mai 2017)
353 vizualizări
Imagini dure la „Matei Balş”: Pacienţi COVID-19 sunt trataţi şi conectaţi la oxigen pe holurile spitalului, din lipsă de locuri
(25 noiembrie 2020)
204 vizualizări
A început nebunia! Patru persoane acuzate de abuz în serviciu, achitate de Curtea de Apel Cluj, pe motiv că fapta nu mai este prevăzută în legea penală
(14 februarie 2017)
377 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Misterul nedesluşit al piramidelor de la Şona
Autor: Cristina IANCU - 2 aprilie 2025
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Troler de cabină – Partenerul perfect pentru călătorii uşoare şi confortabile
Publicat la data de 2 aprilie 2025