Canadienii de la Eldorado Gold Corporation vor putea începe în curând exploatarea auriferă de la Certej, Hunedoara, după ce compania a obţinut un acord de mediu revizuit, potrivit stiri.tvr.ro.

Compania de exploatare mai aşteaptă acum doar o autorizaţie de construcţie pentru a redeschide mina din Certej.

Exploatarea auriferă se va face pe bază de cianură, iar canadienii de la Eldorado Gold ar urma să extragă în medie, anual, peste patru tone de aur şi 20,5 tone de argint.

 În acest context, organizaţiile pentru protecţia mediului susţin că proiectul presupune folosirea a peste 1.600 de tone de cianură de sodiu pe an. Mai mult, exploatarea s-ar face pe o suprafaţă de 450 de hectare şi s-ar suprapune peste un sit protejat, respectiv Natura 2000.

Acordul de mediu pentru exploatarea aurului, obţinut în 2012 de la Agenţia regională Timişoara, a fost contestat în instanţă, de Ministerul Mediului.

Şi asta după ce în septembrie 2012, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus verificarea în regim de urgenţă a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Între timp, compania a reuşit să demonstreze că s-a conformat standardelor de mediu, iar ministerul a renunţat la procesul intentat Agenţiei regionale din Timişoara care dăduse încă de anul trecut avizul pentru Certej.

Reprezentanţii Eldorado Gold Corporation anunţau la începutul lui septembrie că vor începe, în prima parte a trimestrului al patrulea, lucrările de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel, din judeţul Hunedoara.  Şi asta după ce, tot atunci, spuneau că finalizaseră forările de la exploatarea Certej.

Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej.  Tranzacţia a fost încheiată în februarie, iar restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi, mai nou, în România.

Eldorado Gold în Grecia

 

În Grecia, canadienii de la Eldorado Gold urmează să distrugă întreaga peninsulă Halkidiki. Ei au demarat lucrările pentru crearea infrastructurii necesare exploatării în iunie 2012, când în Skouries, au început defrişările pădurilor antice şi extinderea activităţii miniere.

Acum, peisajul este dezolant, iar dacă lucrările vor continua, o suprafaţă de 460 de hectare de pădure va dispărea. Odată cu distrugerea lor, vor dispărea sate populate, plaje şi site-uri arheologice, printre care şi ruinele cetăţii Stagira, locul unde s-a născut filozoful Aristotel.

Exploatare cu acid sulfuric

 

Dincolo de distrugerea patrimoniului cultural şi natural al zonei, marea problemă a locuitorilor din Halkidiki va fi lipsa apei potabile. Şi asta pentru că aurul urmează să fie scos din adâncuri cu o tehnologie bazată pe acid sulfuric.

Mai mult, broşura activiştilor greci, semnată de specialişti precum cei de la consiliile Rectoratului şi cel pentru Mediu ale Universităţii Aristotel din Tesalonic, avertizează asupra unui adevărat dezastru ecologic.

Atmosfera ar urma să fie contaminată cu particule de metale grele, în special arsenic. Estimările arată că 3.116 tone de praf pe oră vor fi generate numai de mina de la Skouries.

De asemenea, poluarea cu metale grele a apei va contamina solul, flora, fauna şi culturile, chiar şi pe o distanţă mare de zona activităţii de mină.