Guvernul a început să lovească în bugetari. Pentru reducerea cheltuielilor, s-a ajuns la soluţia tăierii veniturilor. Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe, are deja un plan cu mai multe măsuri care ar urma să fie adoptate.

 

Şase măsuri drastice care vor tăia veniturile, în varianta lui Eugen Teodorovici

 

Guvernul a hotărât reducerea cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare în şedinţa de Guvern de miercuri, 6 iunie. Ziua s-a încheiat cu o serie de măsuri şi acte normative bifate. Cele mai importante au fost: proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare şi proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casă”.

 

În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale sunt obligaţi să dispună măsuri în vederea diminuării cu 30% a cheltuielilor cu deplasări în străinătate şi a cheltuielilor de protocol.

 

Măsuri:

1.    Impozitare pensii peste 10.000 de lei – Teodorovici a declarat, luni, că se gândeşte la varianta în care să să impoziteze pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei, prin instituirea unei ”taxe de solidaritate”. Pensiile speciale costă, anual, 2 miliarde de euro de la buget. De ea beneficiază foştii magistraţi, jandarmi, militari, poliţişti, angajaţi din serviciile secrete, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, parlamentarii şi primarii.

 

2.    Reducerea gratuităţii pentru studenţi – ministrul de Finanţe a declarat că studenţii nu vor mai beneficia de gratuităţi pe trenurile CFR tot timpul anului. Numărul călătoriilor gratuite se va limita, iar vârsta celor care pot primi transport gratuit pe tren va fi şi ea limitată la 26 de ani. Studenţii cu restanţe sunt în pericol când vine vorba despre acest subiect.

 

3.    Bursele de merit nu se mai dau în vacanţele de vară – studenţii care nu lucrează în cele trei luni de vacanţă, fie part-time, să nu mai primească burse de merit în perioada numită.

 

4.    Stoparea detasărilor din ministere – Dăncilă a declarat că a găsit la Secretariatul General al Guvernului un angajat detaşat cu salariu de 27.000 de lei, fiind mai mare decât al prim-ministrului. Drept urmare, premierul a cerut situaţia detaşărilor din ministere, acum afându-se pe lista de măsuri a reducerii bugetului.

 

5.    Pensionarii nu mai pot lucra la stat – pensionarii nu-şi mai pot cumula salariul cu pensia, măsură care vizează angajaţii din Ministerul de Interne şi din Ministerul Apărării, ce pot ieşi la pensie chiar şi de 40 – 45 de ani.

 

6.    Sporuri stabilite în sumă fixă – eliminarea unor sporuri pentru funcţionari şi hotărârea altora în sumă fixă, nu ca până acum drept procent din salariu.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro