Sistemului naţional care gestionează funcţionarea cardurilor de sănătate este blocat pentru a 17-a zi la rând.

 

RFI România l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici ce se întâmplă cu oamenii care sunt grav bolnavi şi poate chiar vor muri din cauza lipsei serviciilor medicale. ”Oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”, a fost răspunsul acestuia, scuzându-se dacă e cumva cinic.

 

„Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice instituţie de pe planeta Pământ. Oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem. Nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o spunem acum că pentru că dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România. Mi-ar plăcea să nu ne ducem în zona asta”, a fost răspunsul lui Osmanovici.

 

Atunci, jurnalistul RFI România i-a spus în direct că nu este în regulă această afirmaţie.

 

 „Recunosc că nu este cea mai fericită”, a replicat oficialul CNAS.

 

 Când a fost întrebat de ce este picat sistemul, acesta a oferit un răspuns ambiguu.

 

„Eu sunt relativ nou în acest sistem, abia ce am împlinit un an. Este nevoie de mentenanţă, de suport licenţe…”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS.

 

Jurnalistul i-a atras atenţia că e totuşi inadmisibil ca o problemă atât de gravă să persiste de două săptămâni şi nimeni din cei responsabili să nu facă sau să comunice nimic.

 

„Cred că există nişte momente în viaţă în care atingi cel mai jos nivel şi de acolo nu poţi să te duci decât în sus. Nu ştiu dacă am atins acum cel mai jos nivel, dar e clar că trebuie să o luăm în sus”, a afirmat Osmanovici.

 

 Acesta nu a făcut promisiuni, în ceea ce priveşte repornirea sistemului, afirmând că nu stă în puterea lui să mişte anumite lucruri.

 

„Din păcate, soluţiile pe care le avem la îndemână în momentul de faţă, cu resursele pe care le avem, nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul în zonă în care să nu mai apăra sincope. Blocajele sunt prin prisma cantităţii uriaşe de date, 76 de milioane de inputuri în sistem la nivelul unui an. Mi se pare o cifră uriaşă”, a spus el.

 

Sistemul, blocat de peste două săptămâni

 

Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie din Bucureşti-Ilfov, sistemul este complet blocat de la 1 iulie, deşi CNAS susţine că sunt probleme începând cu 5 iulie.

 

 În acest timp, medici, spitale, farmacişti şi furnizori de servicii medicale, dar mai ales pacienţii, au de suferit.

 

Pacienţii reclamă că ”numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operaţiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

 

Dacă nu reprezintă o urgenţă, aceştia sunt trimişi acasă pentru a reveni ulterior.

 

CNAS a anunţat că serviciile medicale se acordă off-line, zilele acestea.

 

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, CNAS este responsabilă de funcţionarea sistemului, se scuză şi spune că face toate eforturile pentru a reporni sistemul.

 

”Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a precizat Daniel Osmanovici pentru sursa citată.

 

Medicii de familie nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operaţiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul naţional de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligaţi” de situaţie, în contextul în care unii pacienţi sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de reţete sau trimiteri către medicii specialişti.

 

Dacă decid să emită reţete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiţi ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultaţiilor neînregistrate.

 

 

 

Sursa: www.libertatea.ro